kosovska mitrovicafoto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Rizik sukoba Srbije i Kosova postoji, posebno ukoliko zaista ozbiljno dođe do „trgovine“ litijumom, koji je dosta zapostavljen kao strateški element naše geopolitičke priče, upozorio je politikolog Mladen Mrdalj u razgovoru za FoNetov serijal Kosinus.

Ukoliko Zapadu, a pre svega Amerikancima, litijum toliko treba, Mrdalj misli da bi moglo da se spekuliše da li će Aleksandar Vučić nastaviti da radi sa litijumom, ne bi li ga iskoristio kao neku osnovu da Srbija u jednom momentu uđe na sever Kosova, a da Amerikanci onda pozovu obe strane na suzdržanost.

Na taj način bi se istrgovalo „litijum za sever Kosova“, objasnio je on i dodao da tu hipotezu ne bi trebalo lako odbaciti.

Upitan o francusko-nemačkom predlogu sporazuma sa Prištinom, Mrdalj je ukazao da je to „lov u mutnom, jer nema specifikacije ko, šta i kada treba da ispuni, jedni čekaju druge, a i Vučić je već najavio da neće poštovati neke delove tog dokumenta“.

On misli da je sporazum bila samo neka kupovina vremena, konstatovao je on i ocenio da je zamrznuti konflikt sa Kosovom više je u interesu Srbije, ukoliko bi bila demokratska liberalna i prozapadna.

Da li su Kosovo i "trgovina litijumom" povezani? 1
Mladen Mrdalj/Foto: Fonet/Božana Pavlica

Dilema Evropska unija (EU) ili Kosovo, za Mrdalja ne postoji: „Kosovo uvek, EU ako može“.

On je i protivnik članstva Kosova u Ujedinjenim nancijama (UN), ali smatra da bi Kina i Rusija bile protiv, čak i ako bi se Srbija s tim saglasila.

A čak i kad bi Kina i Rusija htele da istrguju nečim za stolicu Kosova u UN, Zapad to ne bi hteo da plati, uveren je Mrdalj.

On Zajednicu srpskih opština (ZSO) vidi kao jako uporište za srpsku politiku prema Kosovu i zato na njoj treba insistirati, ne samo u smislu formalnog proklamovanja, nego i na „stadardima njenog uspeha“.

Ako Albanci prihvate da se formira ZSO, ona bi morala da se iskoristi za povratak Srba i da se na taj način Srbija dalje „uglavi“ u taj proces, kako bi se našao „izgovor da Kosovo ne može da se prizna kao nezavisna država“.

Referendum o predlogu rešenja za Kosovo je nepotreban, naglasio je Mrdalj, jer ne postoji legitimni osnov za njegovo raspisivanje, budući da „ne postoji kritična masa političkih partija koje zagovaraju priznanje Kosova kao nezavisne države“.

Svi oni koji smatraju da Srbija treba da prizna nezavisno Kosovo imaju opciju da sakupe 100.000 potpisa i zahtevaju da Skupština raspiše referendum. Pa, srećno im bilo, zaključio je Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari