Predrag Marković: Većina stvari u vezi sa Kosovom, pa i stolica u UN, su simboličke 1foto (BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

To što Kosovo neće dobiti stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN) će se prikazivati kao veliki uspeh, ali je stolica u UN simbolička stvar, kao što je i većina stvari u vezi sa Kosovom simbolička, izjavio je FoNetu istoričar Predrag Marković i podsetio da ni Tajvan nema stolicu u UN.

Marković je u serijalu razgovora Kosinus o rešavanju problema Kosova ocenio da Kosovo „nije nikakva država, tako da je njihova državnost simboličko pitanje“.

Govoreći o eventualnom sporazumu Beograda i Prištine, on je ukazao da ima raznih sporazuma i da će na kraju doći do nekog sporazuma „koji može da bude i predaja“.

Marković je rekao da bi međunarodna konferencija o kosovskom pitanju bila samo završni čin, jer su dijalog i konferencija zapravo dva koraka istog procesa.

Ukazao je da bi prvo morao da se završi dijalog ili da se primeni šatl diplomatija, kao što je bio slučaj u Dejtonu.

Marković je istakao da je zamrznuti konflikt „sigurno bolji nego topli rat ili odmrznuta kapitulacija“.

On ne vidi šta je toliko loše u zamrznutom konfliktu „jer je svaki mirni razvoj događaja dobar, makar bio napet kao što je zamrznuti konflikt“.

https://www.danas.rs/vesti/politika/bojan-dimitrijevic-za-srbiju-bi-bio-veliki-poraz-kad-bi-kosovo-uslo-u-un/

Marković je rekao da je za Srbiju zamrznuti konflikt „čudno, ali jedino rešenje koje funkcioniše“.

Upitan šta misli o dilemi Evropska unija ili Kosovo, Marković je odgovorio: „To je kao da vas pitam – Šarliz Teron ili Monika Beluči? I jedno i drugo je za sada van našeg dometa.“

Govoreći o Zajednici srpskih opština Marković je naglasio da je svaka vrsta srpske teritorijalne organizacije dobra i da se trenutno vodi velika borba oko toga da ta zajednica ima što veća ovlašćenja.

Upitan da li bi po pitanju kosovskog problema trebalo organizovati referendum Marković je ocenio da su kod nas svi referendumi namešteni, „jer je to kao da vas pitaju da li ste piroman, pedofil ili ubica, tako izgledaju referendumi u našem regionu“.

On je ocenio da je škotski referendum bio pošten i da su ga zato su izgubili oni koji su ga raspisali.

Prema njegovom mišljenju, rizik sukoba nije veliki, jer je međunarodna sila na Kosovu „ogromna i totalni sukob kao devedesetih godina je skoro nemoguć“.

Marković je zaključio da će provokacije prištinske strane dugo potrajati „zato što su oni razmaženo dete Zapada u našem regionu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari