savet bezbednosti unFoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Prihvatanje francusko-nemačkog predloga sporazuma sa Kosovom je realnost koja će na kraju biti predaja, s obzirom na kontekst pregovora, izjavio je istoričar Bojan Dimitrijević u razgovoru za FoNetov serijal Kosinus.

Dimitrijević smatra da je za rešenje kosovskog problema najbolji način dugotrajni dijalog Beograda i Prištine, „bolji od svakog rata“, ali ne treba isključiti ni neku međunarodnu konferenciju, koja bi morala da uključi i neko šire rešenje, za Republiku Srpsku recimo, „što u ovom trenutku nije moguće“.

On je rekao da se zalaže za održanje zamrznutog konflikta, ali u okolnostima da Srbija definiše da je Kosovo okupirana teritorija.

Ukoliko je Kosovo ulaznica za Evropsku uniju, onda ne EU, poručio je Dimitrijević.

Kako je predočio, članstvo Kosova u UN je nešto na šta Srbija ne može da utiče, ali bi za nju bio veliki poraz, ukoliko bi se to desilo.

Dimitrijević je ocenio da bi formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu bilo dobro u ovoj situaciji, kako bi Srbi sa severa Kosova imali određena prava i vezu sa Srbijom, ali smatra da bi to, istovremeno, bilo „priznanje da je Kosovo posebna država od Srbije“.

On je, na pitanje o ideji za održavanje referenduma u Srbiji o Kosovu, naglasio da Kosovo nije pitanje za referendum.

Pitanje Kosova veže suštinu srpskog nacionalnog bića, pa to treba ne proveravati na referendumu, objasnio je Dimitrijević.

On je rekao i da je rat ili sukob većeg ili manjeg intenziteta sa Kosovom moguć, „s obzirom na razvoj situacije u regionu i na globalnom nivou“.

Sve strategije bezbednosti ove države u prethodnih 20 gosina procenjuju da su jug Srbije i Kosovo neuralgične tačke za bezbednost države i da je sukob moguć, i ja se slažem sa tim, zaključio je Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari