Merežko: Teško je predvideti da li će Ukrajina priznati Kosovo, odluka je na Zelenskom 1ilustracija Foto: Aleksandar Roknić Danas

Predsednik Odbora za spoljnu politiku ukajinskog parlamenta Oleksandr Merežko rekao je da je konačna odluka o tome da li će ta zemlja priznati kosovsku nezavisnost na predsedniku Volodimiru Zelenskom, i da je u ovom trenutku teško tvrditi da li će do priznanja doći, nakon završetka sukoba sa Rusijom, prenosi RTK.

Merežko je istakao da je optimista po tom pitanju.

„Pre donošenja takve odluke moramo da odmerimo pluseve i minuse, da uzmemo u obzir političke posledice. Ali konačna odluka je samo na predsedniku, ne na parlamentu. Mi poslanici ne odlučujemo o tom pitanju, međutim, mi predstavljamo narod, a ljudi u Ukrajini vrlo jasno vide da je Kosovo na strani Ukrajine. U Srbiji, nažalost, vidimo razvoj odnosa sa Rusijom, što je za nas zabrinjavajuće „, rekao je Merežko.

Odgovarajući na pitanje da li će do priznanja Kosova od strane Ukrajine doći nakon završetka sukoba sa Rusijom, Merežko je rekao da je za sada to teško predvideti.

„Sada smo zabrinuti za svoj opstanak, borimo se protiv veoma moćnog neprijatelja, i stoga smo skloni da odlažemo neka teška i komplikovana pitanja, ali u isto vreme vidimo, sa političke tačke gledišta, da naši saveznici koji su nam pomogli da opstanemo, podržavaju Kosovo, oni su već priznali Kosovo i to je jedan od argumenata u korist priznanja. Ali, druga stvar, mnogo će zavisiti od politike Evropske unije. Ukrajina je kandidat za ulazak u EU, takođe, moramo da koordiniramo spoljnu politiku sa njom. Mnogo će zavisiti od stava EU prema Kosovu“, izjavio je Merežko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari