Šta se dešava sa sankcijama EU vladi u Prištini? 1Foto: Printskrin/Sajt Vlade Kosova

Analitičar Arbnor Sadiku ističe da sankcije EU prema Kosovu nisu povučene iz razloga što su tamošnje institucije na odmoru, prenosi RTV21.

„Ali ni Vlada nije ispunila sve kriterijume EU”, smatra Sadiku.

Evropska unija još nije odgovorila na zahtev kosovske vlade za povlačenje kaznenih mera, ali je za RTV 21 potvrđeno da su zvaničnici EU zatražili od nadležnih u Prištini informaciju o inicijativi za održavanje izbora u četiri opštine na severu.

Prema onome što je javnosti poznato, Evropska unija je donela mere protiv Kosova zbog nepreduzimanja radnji za deeskalaciju situacije na severu Kosova, i o tome su 28. juna obaveštene kosovske institucije i vlada.

Neimenovani portparol EU je za prištinske medije potvrdio da je privremeno obustavljen rad u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Kosovo takođe neće biti pozivano na sastanke na visokom nivou, a bilateralne posete biće suspendovane.

Potvrđeno je da je obustavljeno programiranje sredstava za Kosovo u okviru IPA 2024, dok predlozi koje je Kosovo predstavilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan uopšte nisu podneti na razmatranje Odboru Investicionog fonda na sastanku održanom 29. i 30. juna.

Nagovešteno je, ali nije potvrđeno, da Kosovo nije uključeno u izdvajanje fonda od 2,1 milijardu evra koje je odobrio Operativni odbor Investicije Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari