acif efendija ploca

Sagovornici Danasa odgovaraju na pitanje da li treba ukloniti spomen-tablu Aćif efendiji u Novom Pazaru, koje se često čulo u javnosti poslednjih dana, povodom dešavanja u vezi sa spornim ličnostima čiji likovi su oslikani na muralima kao u Srbiji, tako i u regionu.

Teo Taraniš, koordinator NVO Akademska inicijativa „Forum10“, Novi Pazar

Tabla Aćif efendiji ne samo da ne treba da stoji na tom mestu, nego nikada nije ni trebalo da bude postavljena, bilo gde. Obavezu da tu tablu uklone imaju isključivo oni koji su je i postavili. Tako bi lokalna zajednica, iako sa zakašnjenjem, bila oslobođena obaveze i tereta da se pravda i strepi od međunacionalnih konflikata koji bi mogli da se dogode.

Rešad Hodžić, privatni preduzetnik, Novi Pazar

Ta tabla nije trebalo ni da bude postavljena na tom mestu, već u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Sve je bespotrebno ispolitizovano i jadna je svaka politička opcija koja svoju kampanju zasniva na Aćif efendiji i Ratku Mladiću; jadni su oni koji imaju takva razmišljanja.

Sead Biberović, Urban-In, Novi Pazar

Ne smemo izgubiti iz vida da je ta tabla postavljena još 2012. godine i to kao neka vrsta bošnjačkog „odgovora“ na rehabilitaciju Draže Mihailovića i izjednačavanja uloge partizana i četnika u Drugom svetskom ratu. Tadašnja Vlada Srbije naložila gradskoj upravi da tablu ukloni u roku od 30 dana, što do danas nije učinjeno. Čini mi se i da najnoviji događaji i priča oko table Aćifu Bljuti, mogu da posluže i relativizaciji dešavanja oko murala Ratku Mladiću, što bi moglo da ima posebno teške posledice na „ozdravljanje“ našeg društva. Nažalost, sva ta dešavanja govore nam da se „naši“ političari vode isključivo sitnim dnevnopolitičkim ćarom i da nisu spremni da dugoročno promišljaju i bave se odnosom prema bujajućem fašizmu i neonacizmu, kao i suočavanjem sa prošlošću, što su, možda, i najvažnije teme za budućnost naše zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari