Dačić: Dijalog nisu želje i pozdravi, morate da imate politiku 1Foto: Fonet/ Marija Đoković

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovaraće sledeće nedelje sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom o nastavku, dinamici, temama i učesnicima međustrančkog dijaloga.

On je najavio da će na sledećim izborima biti poštovane preporuke OEBS-ove misije ODIHR, ali da će sve odluke ipak doneti Vlada Srbije.

Kako je Dačić rekao gostujući na RTS-u to je nastavak procesa koji je dogovoren sa prethodnom predsednicom Skupštine Majom Gojković kada je definisano da dijalog bude nastavljen posle izbora.

Na tom sastanku definisano je i da predsednik Skupštine Srbije i predstavnik Evropskog parlamenta (EP) budu kopredsedavajući sastanka, rekao je Dačić.

Dačić je odbacio kritike da opozicija čeka njegov poziv i rekao da su mu se ovim povodom obratile samo „Dveri” dok pojedine opozicione stranke, kako kaže „spremaju stavove koje upućuju EP”.

„Ako neko shvati dijalog kao želje i pozdrave slušalaca ili očekuje da će im to doneti prelaznu vladu, oni su na pogrešnom putu”, rekao je Dačić.

Dačić tvrdi da je 80 odsto prethodno dogovorenih uslova ispunjeno, ali da opozicija na primer traži razdvajanje predsedničkih od parlamentarnih izbora, a kako je dodao, on je „svedok da je Boris Tadić nekada skratio mandat kako bi izbori bili istog dana”.

„Ovde deo opozicije smatra da je viša klasa i ne želi da sedne sa Čankom ili Čedom ili Šešeljem, a neki neće sa evropskim posrednikom, tako da ćemo mi da saslušamo sve. Ako neko ne zna kako ćemo, biće primenjeno 27 preporuka ODIHR-a i nemamo šta da raspravljamo”, istakao je Dačić.

Zaključio je da ipak ne postoji čarobni štapić „koji će napraviti da prazna vreća stoji uspravno” i ocenio da opozicija nema politiku za pobedu na izborima i toga je svesna.

Takođe, objasnio je da su neki imali primedbe na ponašanje nekih evropskih parlamentaraca poput Tanje Fajon za koju smatraju da je bila pristrasna, ali da je EP generalno kritikovao bojkot, da žele da pomognu, ali da su odluke na državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari