Dačić: Dok se ne formira ZSO, ne možemo dalje da razgovaramo o koracima implementacije 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je danas u Beču da je prihvatanje evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova važan signal i da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine bitna za ceo region.

„Dogovor koji je postignut je važan signal. Pozdravljam što su Srbija i Aleksandar Vučić prihvatili ovaj dogovor. To nije bio lak korak, ali je važan“, rekao je Šalenberg na konferenciji za novinare posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Kako prenosi Kosovo onlajn, Šalenberg je izrazio nadu da će brzo doći do primene svih dogovora, među kojima i dogovora o Zajednici srpskih opština.

Dačić je rekao da je stav Srbije jasan, da nema daljih koraka u sprovođenju sporazuma dok se ne formira ZSO.

„Dok se ne formira ZSO, ne možemo dalje da razgovaramo o koracima implementacije. Vučić je jasno rekao da smo mi saglasni da implementiramo principe do naših crvenih linija koje smo istakli“, rekao je Dačić.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Šalenberg je rekao da Srbija kao najveća zemlja Zapadnog Balkana ima posebnu odgovornost i da se nada da će se priključiti sankcijama.

Dačić je podsetio da je Srbija pre godinu dana potvrdila stav na Savetu za nacionalnu bezbednost i osudila kršenja teritorijalnog integriteta svake zemlje, pa i Ukrajine, ali se nije pridružila restriktivnim merama protiv Moskve.

„Tačno je da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali isto tako je tačno da je obim spoljnotrgovinske razmene Rusije i Srbije opao. A, kako komentarišete to da je u mnogim zapadnim zemljama, koje su uvele sankcije, obim spoljnotrgovinske razmene povećan? Budite korektni prema svima“, rekao je Dačić.

Šalenberg je rekao i da evropska integracija pomaže rešavanju konflikata i dodao da je sa Dačićem razgovarao o napadu Rusije na Ukrajinu, kao i o posledicama po region.

„Ko želi da bude član EU ne može po ovakvom putanju stajati po strani“, poručio je Šalenberg.

Na pitanje da li bi Srbija prihvatila članstvo Kosova u EU, Dačić je odgovorio da „nas niko ne pita ništa u EU, jer nismo članica“, ali i konstatovao da je Srbija odavno trebalo da postane članica Unije.

Dačić je u Beču razgovarao i sa generalnom sekretarkom OEBS Helgom Šmit i sa predsednikom austrijskog parlamenta Volfgangom Sobotkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari