Srbija je svojom borbom protiv fašizma i genocidom koji je pretrpela u dva svetska rata i te kako pokazala da zaslužuje da bude deo EU, u koju je danas ne puštaju upravo oni koji su činili zločine nad Srbima – poručio je premijer Ivica Dačić iz sela Draginca kod Loznice, gde je na jučerašnji dan 1941. streljano oko tri hiljade žitelja Mačve i Pocerja.


Dačić je na komemoraciji istakao da su srpske žrtve „zaboravljene i istorija je iskrivljena tako da su poražene nacije postale važnije na Balkanu nego što je Srbija i srpski narod“. „Oni koji su ovde izgubili živote bili su nevine žrtve, oni su utkali svoje živote u novu Evropu u EU, gde nas sada uslovljavaju da bismo u nju ušli da moramo da dozvolimo da se završi ono što je započeto u Prvom i Drugom svetskom ratu, a to je da se Srbija što više smanji“, smatra Dačić.

Kako je ocenio, Srbija je u borbi za ljudske i evropske vrednosti dala mnogo više nego neke druge zemlje koje su „veoma lako postale članice EU i koje dan danas govore da Srbiji tamo nije mesto, koje nam svakog dana prete i govore da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i da ponovo treba da nam uvedu vize“.

„Srbija ništa ne traži i ništa ne treba da joj dajete. Srbija je zaslužila da bude deo Evrope, jer je Evropu stvarala i ovde, zato našim nezaboravom i nepristajanjem da ovo prepustimo tmini istorije, svedočimo o našoj želji da se borimo za ideale slobode, ravnopravnosti i poštovanja… Važno je da se zna ko je na čijoj strani bio. Mi smo bili na strani istine i pravde i očekujemo da oni na čijoj smo strani bili i danas budu na strani istine i pravde kada je Srbija u pitanju“, poručio je Ivica Dačić.

Na obeležavanju nacističkog zločina u Dragincu učestvovali su i predstavnici lokalnih vlasti, Vojske Srbije i SPC, u prisustvu građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari