Dačič i holandski ministar Blok: Dve zemlje dobri partneri u oblasti ekonomije 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/DS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i njegov holandski kolega Stef Blok ocenili su danas u Beogradu da su dve zemlje dobri partneri u oblasti ekonomije, ali da je potrebno produbljivanje bilateralne saradnje.

Oni su razgovarali o evrointegracijama, bezbednosti u regionu zapadnog Balkana i ekonomskim odnosima dve zemlje.

Dačič je nakon sastanka novinarima rekao da na ulazak Srbije u EU utiču reforme i sama politika proširenja EU, a da na brzinu utiče dijalog sa Prištinom, o čemu će ministri više danas razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On se zahvalio Holandiji na podršci u evrointegracijama i dodao da Srbija ne sprovodi reforme da bi ušla u EU nego da bi „pojačala kapacitet i domete našeg društva“.

On je naveo da je Holandija važan ekonomski partner jer je iz te zemlje došlo najviše investicija u poslednjih sedam godina, a da holandske kompanije zapošljavaju više od 15.000 radnika u Srbiji.

Međutim, Dačić je rekao da dve države žele da unapređuju odnose i u svim ostalim oblastima.

Holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok rekao je da je robna razmena dve zemlje porasla od sedam do 10 posto i da godišnje iznosi 700 miliona evra.

On je pohvalio napredak Srbije u reformama na putu ka EU rekavši da je i sama Evropska unija primetila poboljšanje u oblasti vladavine prava.

Međutim, dodao je da „država treba zaista da bude spremna za pristup kako bi ojačala EU“, te zbog toga insistiraju da se ispoštuju sve reforme i pravila.

On je rekao da konkretna akcija Evropske unije koja može uticati na slobodu medija jeste da to bude jasan preduslov za ulazak u EU.

„Sloboda medija je za Holandiju veoma važna i ubeđen sam da je ovo bitno za bilo koju državu. Mediji u Holandiji mogu da budu kritički nastrojeni prema meni ili prema mojoj vladi, ali ja mislim da to obogaćuje našu kulturu jer postoji mogućnost da ljudi rade bolje i mogu da otkriju korupciju ili da nam ukažu na neke probleme“, rekao je Blok i dodao da je to logičan preduslov za svaku zemlju koja želi da bude član EU.

Ministar je nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem rekao da u Holandiji mediji ne pripadaju jednoj ili dvema medijskim kućama i trude se da održe raznoliku medijsku sliku.

„Na primer, mi imamo državnu korporaciju za medije, ali ona mora da obezbedi mesto na televiziji za sve političke partije“, rekao je on i dodao da ne želi da neko kopira taj primer, ali da bi svako trebalo da ima slične mere ukoliko želi da bude član EU.

Vučić: Odnosi Srbije i Holandije dobri, potrebno unaprediti politički dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su odnosi Srbije i Holandije dobri, pre svega na planu ekonomske saradnje, ali da je neophodno unaprediti i politički dijalog.

„Zalažemo se za intenziviranje kontakata na najvišem nivou, jer bilateralne posete i kontinuitet sureta doprinose unapređenju sveukupnuh odnosa dveju zemalja, kao i boljem međusobnom razumevanju“, rekao je Vučić i uputio poziv holandskom kralju Viljemu Aleksandru i kraljici Maksimi da posete Srbiju.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je na današnjem sastanku sa ministrom spoljnih poslova Holandije Stefom Blokom zahvalio Holandiji na podršci koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Tokom susreta, Vučić je istakao da je za Srbiju od ključnog interesa stabilizacija prilika u regionu.

„Mi smo čvrsto uvereni da dijalog predstavlja jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja“, naglasio je predsednik Srbije ukazavši na neophodnost postizanja kompromisa, koji bi garantovao trajnu stabilnost na Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Holandije Stef Blok rekao je da je važno ostvariti napredak u oblasti vladavine prava s čim se Vučić saglasio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari