Dačić na otvaranju Meseca Frankofonije: Srbija poštuje teritorijalni integritet svih zemalja UN 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras na otvaranju Meseca Frankofonije u Beogradu da boreći se za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbija pruža nedvosmislenu podršku teritorijalnoj celovitosti svih zemalja članica Ujedinjenih nacija.

„Smatramo da upravo na ovaj način branimo i štitimo temeljne principe međunarodnog prava“, poručio je Dačić, a navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

On je rekao da u svetu obeleženom sve češćim pretnjama miru i bezbednosti, krizama demokratije i napadima na prava i slobode, Frankofonija može da igra važnu ulogu, pružajući odgovore zasnovane na dijalogu, razumevanju i solidarnosti.

Dačić je istakao da kriza multilateralizma obavezuje sve da posvete posebnu pažnju širim oblicima povezivanja zasnovanih na poštovanju različitosti i jačanju veza zarad bolje, svetlije zajedničke budućnosti.

„Srbija će nastaviti da radi na intenziviranju obrazovnih, naučnih, kulturnih i ukupnih veza sa zemljama Frankofonije, kao i na jačanju miroljubivog, interkulturnog dijaloga i razmene“, naveo je Dačić.

On je dodao da Srbija ceni posvećenost Frankofonije promovisanju jednakosti na svim nivoima.

Pored ministra Dačića, o značaju Frankofonije i doprinosu Srbije toj organizaciji govorili su i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju u svojstvu predsednice Grupe frankofonih ambasadora, ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar u svojstvu potpredsednika Grupe frankofonih ambasadora, kao i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari