Dačić: Osnovna poruka mađarskih zvaničnika je da moramo da se držimo zajedno 1Foto: FoNet/AP

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Budimpešti da je osnovna poruka koju su mu uputili mađarski zvaničnici bila da Srbija i Mađarska moraju da se drže zajedno i da zajednički traže rešenja za različita aktuelna pitanja.

Posle sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Dačić je srpskim medijima rekao da se to odnosi i na aktuelna politička i spoljnopolitička, ali i na razna ekonomska, energetska i druga pitanja.

„Mi sa mnogim zemljama imamo deklarativno dobre strateške odnose, ali retko sa kojom zemljom imamo tako konkretne dogovore u rešavanju određenih pitanja kao sa Mađarskom. Oni su zainteresovani za zajednički pristup u oblasti energetike, da jedni drugima pomažemo kada je reč o nafti, gasu, električnoj energiji“, kazao je Dačić.

Naveo je da je sa Orbanom razgovarao i o predstojećem, novom trilateralnom sastanku sa Austrijom, posvećenom borbi protiv ilegalnih migracija, i o sednici vlada Srbije i Mađarske, za koju je rekao da će biti održana u prvoj polovini godine.

Dačić je kazao i da se Orban „posebno zainteresovao“ za stav kosovskog premijera Aljbina Kurtija o napretku dijaloga Beograda i Prištine.

„Pitao me je da li Kurti ima bilo kakvu ideju o nekim dogovorima ili stalno pokušava da incidentima minira bilo kakav dolazak do dogovora“, naveo je Dačić.

On je rekao da su mu i Orban i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, sa kojim je ranije danas razgovarao, kazali da će Mađarska glasati protiv prijema Kosova u evropske međunarodne organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari