Dačić: Priština ne doprinosi smirivanju tenzija 1Foto:FoNet MSP Srbije

Ban Ki Mun u izveštaju izrazio zabrinutost zbog spore primene briselskih dogovora- Statusno neutralna uloga UNMIK je neprikosnovena u procesu koordinacije delovanja međunarodnog prisustva i stabilizacije prilika na prostoru Kosova i Metohije.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

I ovom prilikom bih naglasio da je jačanje prisustva i uloge UNMIK od posebne važnosti za Republiku Srbiju, a posebno za Srbe i druge nealbanske zajednice koje žive na prostoru KiM, naročito kada se ima u vidu poverenje koje ova misija uživa, poručio je u jučerašnjem izlaganju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Na tom zasedanju razmatran je izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o radu UNMIK, kao i situacija na Kosovu u protekla tri meseca, a Prištinu je predstavljala Vljora Čitaku, ambasadorka Kosova u SAD.

Dačić je apelovao na UN da ne smanjuju „finansijske i kadrovske resurse UNMIK“, kao i da ne proređuju sednice SB na kojima se razmatra situacija na KiM. „U prilog tome da finansijske i kadrovske resurse UNMIK ne treba smanjivati, niti proređivati sednice SB na kojima se razmatra situacija u Pokrajini, uz brojne bezbednosne i druge izazove sa kojima se nealbansko stanovništvo suočava, najslikovitije govori činjenica da se u Srbiji van KiM i danas nalazi preko 200.000 interno raseljenih lica koja su usled progona i ugroženosti bila primorana da napuste KiM“, poručio je on.

Ministar spoljnih poslova Srbije je naglasio da je održiv povratak na KiM ostvarilo svega 1,9 odsto interno raseljenih. U tom kontekstu, zamolio je specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN Zahira Tanina da objasni zašto se ova informacija ne iznosi u njegovim izveštajima i da li „poražavajući podatak od 1,9 odsto treba prihvatiti kao gotovu činjenicu i s njom se pomiriti“.

Kao problem koji negativno utiče na međuetničko poverenje Dačić je naveo i bezbednosne incidente.

„Nasilje prema nealbanskim zajednicama, posebno povratnicima, neminovno izaziva dodatnu bojazan potencijalnih povratnika u pogledu bezbednosne situacije… Radikalizacija političkih prilika i pogoršanje bezbednosne situacije usled političkog previranja i jačanja ekstremizma predstavljaju pretnju za sve žitelje Kosova i Metohije, a po pravilu su najugroženiji povratnici u nacionalno mešovitim sredinama. Politička kriza u Prištini nosi ozbiljan rizik od prelivanja opšteg nezadovoljstva biračkog tela većinske zajednice prema manjinskim, a posebno srpskoj zajednici. Razlog je i u nacionalno ostrašćenoj retorici političara iz Prištine, čime se svakako ne doprinosi smirivanju tenzija i pomirenju“, konstatovao je ministar Dačić.

Tromesečni izveštaj Ban Ki Muna predstavio je na jučerašnjoj sednici SB UN šef UNMIK Zahir Tanin. Ban je u tom dokumentu izrazio zabrinutost zbog spore primene dogovora postignutih u briselskom dijalogu Beograda i Prištine u proteklih godinu dana. Prema njegovoj oceni, potrebno je još dosta toga uraditi na Kosovu na promovisanju veće tolerancije i pomirenja među zajednicama, na obezbeđivanju zaštite prava manjina, na olakšavanju povratka raseljenih, podršci imovinskim pravima i zaštiti verske tradicije.

Generalni sekretar UN je pozdravio „posvećenost kosovskog predsednika i premijera“ procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i težnji da se u potpunosti primene dosad postignuti sporazumi, naročito dogovor koji se odnosi na formiranje zajednice srpskih opština, ali je konstatovao „spor tempo implementacije“.

„Sa zabrinutošću konstatujem spor tempo implementacije u poslednjih 12 meseci i nadam se da će dosad preduzeti pozitivni koraci uz posredovanje EU biti praćeni energičnim naporima da se preuzmu preostali koraci i reše druga pitanja u bliskoj budućnosti“, napomenuo je Ban.

Ocenjujući političku atmosferu na Kosovu, „prvi čovek“ UN je naveo da „nasilje u svakom obliku ostaje neprihvatljivo sredstvo izražavanja političkih stavova“ i ponovo uputio apel kosovskim liderima da se „ponašaju odgovorno“ kada raspravljaju o najvažnijim pitanjima. Prema njegovom mišljenju, Kosovo se suočava sa velikim izazovima u domenu vladavine prava.

Uz izveštaj generalnog sekretara UN objavljen je i aneks izveštaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o delovanju Euleksa u istom periodu.

Obećana pomoć za obnovu crkve

Ministar Dačić posetio je u nedelju parohijski dom i srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava u NJujorku, koja je na Uskrs izgorela u požaru, i poručio da će Vlada Srbije pomoći da se obnovi crkva i tražiti od grada NJujorka da pomogne u njenoj rekonstrukciji. „Mi ćemo dati svu podršku da već za godinu ili dve postoji srpska crkva i da, na taj način, nastavimo dugogodišnju tradiciju“, poručio je on. Dačić je istakao da se još vodi istraga o uzroku požara u toj crkvi, i poručio da će srpska zajednica insistirati na ustanovljenju potpune istine o tome šta se dogodilo. „Pored novca, koji će se verovatno dobiti do osiguravajućih kuća, mi ćemo putem diplomatskih kanala insistirati i tražiti od grada NJujorka da pomogne u rekonstrukciji, odnosno izgradnji nove crkve, pošto ova zgrada spada u kulturno dobro, staro više od jednog veka“, rekao je šef srpske diplomatije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari