Dačić sa predsednikom PSSE o evrointegracijama Zapadnog Balkana i zahtevu Kosova za članstvo u SE 1foto (BETAPHOTO/Odeljenje za odnose s javnošću NSRS)

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić susreo se danas s predsednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tinijem Koksom na marginama sednice Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) u Ninji, na Kritu, u Grčkoj.

Kako je saopšteno iz Dačićevog kabineta, tema razgovora bila su aktuelna politička pitanja koja su se našla i na dnevnom redu današnje sednice Komiteta, kao što su važnost multilateralizma za jačanje sigurnosti i odgovora na bezbednosne izazove u Evropi, ali i evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

On je izrazio zadovoljstvo što PSSE, kroz rad Komiteta za politička pitanja i demokratiju, razmatra pitanje evropske perspektive Zapadnog Balkana i nastoji da pronađe mehanizme i načine za podršku jasnoj perspektivi regiona i identifikuje oblasti u kojima Savet Evrope može da pomogne regionu na njegovom evropskom putu.

Dačić je istakao još jednom da je članstvo u Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički prioritet Republike Srbije i da će, nakon održanih izbora i formiranja nove vlade, Srbija još snažnije kroz unutrašnje reformske procese biti posvećena evropskom putu.

Predsednik PSSE Tini Koks izrazio je zahvalnost za doprinos srpske delegacije radu PSSE koja je veoma aktivna, naročito ove godine kada je članica srpske delegacije Elvira Kovač izabrana za potpredsednicu PSSE.

Izrazio je,, takođe, nadu da će se ovaj trend nastaviti i nakon formiranja novog saziva parlamenta. Prilikom razgovora pomenuo je brojene izazove sa kojima se susreće organizacija u svetlu krize zbog nestabilnosti na istoku Evrope.

Predsednik Skupštine Srbije skoristio je priliku da pokrene pitanje nedavnog zahteva tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope i da iznese poziciju Srbije i argumente koji potvrđuju da bi to bilo u suprotnosti s međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ova međunarodna organizacija, kao što su ljudska prava.

On je ponovo ukazao na primere nedavnog kršenja prava srpskog stanovništva na Kosovu kome je uskraćeno pravo da učestvuje na referendumu i izborima, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari