Dačić: Šainović u predsedništvu SPS 1Foto: PETER DEJONG/POOL /EPA

Predsednik SPS Ivica Dačić je najavio da će u Predsedništvo stranke biti predloženi Nikola Šainović „koji je to zaslužio jer je dostojno branio Srbiju u Hagu“, advokat Toma Fila i Ivica Tončev, dok će za predsednika Izvršnog odbora biti predložen Vladan Zagrađanin.

Dačić je rekao da je na mestu zamenika predsednika sada potpredsednik stranke istoričar Predrag Marković, što je njegova „prva operativna funkcija“.

Do kraja ove godine ili početkom januara biće poznato da li idemo na jednoj listi sa Srpskom naprednom strankom(SNS) na izbore za Beograd, rekao je danas predsednik Socijalističke partije Srbije(SPS) Ivica Dačić, uoči sednice Glavnog odbora stranke, precizirajući da su razgovori o tome sa Aleksandrom Vučićem u toku.

On je najavio da će, ukoliko socijalisti idu na izbore samo sa Jedinstvenom Srbijom(JS), kandidat te liste za gradonačelnika biti Aleksandar Antić.

Prema njegovim rečima, odluka da li SPS i JS idu zajedno na izbore sa SNS zavisi od procene kako će se osvojiti više glasova, ali Dačić u svakom slučaju „očekuje pobedu, sa jednom ili sa dve liste“.

Ne odustajemo od gonjenja Haradinaja

Dačić je izjavio da Srbija nije povukla ni poternicu ni celu optužnicu protiv premijera Kosova Ramuša Haradinaja i podsetio da je on sa poternice Interpola skinut na zahtev UNMIK-a.

„To ne znači da su poternice povučene i preduzećemo sve pravne mere da to ispravimo. Postoji velika politizacija tih poternica jer kada dođe do hapšenja u pojedinim zemljama, one na ta hapšenja ne gledaju nepristrasno“, rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija neće odustati od gonjenja onih koji su osumnjičeni za najteža dela nad državljanima Srbije.

„Povlačenje poternice značilo bi da smo mi odustali od gonjenja, a mi to, naravno, nismo učinili. Ne samo da nismo povukli poternicu, nismo povuklli ni celu optužnicu. Tragamo za njima i to ćemo uvek činiti“, kazao je Dačić.

Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri kazao je prethodno u petak uveče prištinskim novinarima da je Interpol ukinuo poternicu protiv Haradinaja i još 17 osoba koje je u Interpolu dostavila Srbija.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.