Dačić: Srpsko-američki odnosi dobar osnov za optimističan pogled u budućnost 1Foto: Beta

U kritičnim trenucima Srbija i SAD bile su zajedno na pravoj strani istorije, a odnos dve zemlje je „dobar osnov za optimističan pogled u budućnost“ i u trenutku pandemije kovid-19, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Ovakvo stanje aktuelnih odnosa predstavlja dobar osnov za optimističan pogled u budućnost, uprkos činjenice da se upravo svi nalazimo usred globalne krize izazvane aktuelnom pandemijom kovid-19“, rekao je Dačić na skupu posvećenom srpsko-američkim odnosima, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti,

Dačić je rekao da su „i u ovom teškom trenutku Srbija i SAD zajedno su u borbi protiv nevidljivog neprijatelja koji odnosi živote“.

On je podsetio da je pre nekoliko dana u Beograd je stigao i prvi deo američke pomoći u vidu 6.000 testova za otkrivanje korona virusa, što pokazuje da „američki narod ni pored svih poteškoća sa kojima se sureće, ne zaboravlja da bude solidaran sa svojim srpskim prijateljima“.

Na skupu u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstava, na kojem učestvuje i ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri, Dačić je istakao „pozitivnu dinamiku“ saradnje Srbije i SAD.

Prema Dačićevim rečima, dodatno unapredjenje američko-srpske saradnje jedan od najznačajnijih spoljno-političkih prioriteta Srbije.

„U savremenim srpsko-američkim odnosima pitanje Kosova i Metohije zasigurno predstavlja važnu temu našeg političkog dijaloga. Uprkos razlikama u stavovima sa SAD, ostajemo potpuno otvoreni za dalje razgovore o rešavanju ovog pitanja“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari