Dačić u razgovoru s Viktorijom Nuland: Srbija ostaje posvećena dijalogu Beograda i Prištine 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je danas visokoj zvaničnici Stejt departmenta Viktoriji Nuland da je Srbija spremna da razmotri sve inicijative koje dolaze od međunarodnih predstavnika po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, saoptštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, ali insistira da se sprovedu sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma, jer u suprotnom učešće u dijalogu gubi smisao, rekao je Dačić u razgovoru sa Viktorijom Nuland, podsekretarkom Stejt Departmenta za politička pitanja na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Lođu, u Poljskoj.

Dačić je takođe izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU, što je, kako je rekao, jedan od prioritetnih spoljno-političkih ciljeva Srbije i njeno strateško opredeljenje.

On je napomenuo da se Srbija protivi tome da napredak evropskih integracija Srbije bude u vezi sa napretkom u okviru dijaloga sa Prištinom, imajući u vidu da pomak u procesu ne zavisi isključivo od srpske strane.

Sagovornici su se složili da rade na jačanju regionalnog mira i stabilnosti, te istakli da je konstruktivno postavljanje Srbije po pitanju svih regionalnih tema, uslovljeno ekonomskim interesima i napretkom, jer je to moguće ostvariti samo u okviru stabilnog okruženja, za šta bi bile značajne dodatne američke investicije.

Razmatrajući stanje bilateralnih odnosa sagovornici su se složili da treba raditi na intenziviranju političkog dijaloga.

Dačić je istakao je da bi strateškim dijalogom Srbije i SAD, koji je predložila srpska strana, bila poslata snažna poruka Srbiji i njenim građanima o aktuelnim odnosima, a istovremeno bi bilateralni dijalog dobio jasniju strukturu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari