"Nije važno šta Dačić planira, jer će ga naprednjaci svakako progutati": Sagovornici Danasa o izjavi lidera socijalista da želi revitalizaciju SPS 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC - wikipedia

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je uoči odlaska kod predsednika Srbije na konsultacije o formiranju nove vlade i odabira novog premijera da želi, između ostalog, da „revitalizuje SPS“.

Evidentan je pad rejtinga socijalista na decembarskim izborima u odnosu na prethodne, ali, imajući u vidu da je reč o izjavama naslednika stranke Slobodana Miloševića, koji je preminuo pre presude u Haškom tribunalu, optužen za ratne zločine, deo javnosti, izvesno je, ustukne pred ovakvim i sličnim nastupima lidera SPS.

Relativizacija – revitalizacija

Fahrudin Kladničanin, analitičar, kaže za Danas da kada je Boris Tadić u istorijskom pomirenju sa SPS-om rekao da stranke imaju da spremnost da pronađu pravo rešenje koje obezbeđuje sreću za razvoj čitavog društva, otpočeo je proces relativizacije, ali je omogućena i njena dalja revitalizacija, njen život u politički prostor Srbije, njeno jačane i pozicioniranje deceniju i po.

– Dačić je najavio potencijalno i unutarstrančke razgovore oko pozicije predsednika stranke, zbog dosta lošeg rezultata na decembarskim izborima. Vučić najavljuje formiranje Pokreta za narod i državu, dugogodišnji koalicioni partner socijalista Dragan Marković Palma najavljuje ulaz u taj pokret, to sve remeti pozicioniranje SPS-a, pa je opravdan strah, ali i nezadovoljstvo kod drugova i drugarica – kaže sagovornik Danasa.

"Nije važno šta Dačić planira, jer će ga naprednjaci svakako progutati": Sagovornici Danasa o izjavi lidera socijalista da želi revitalizaciju SPS 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Prema rečima Miloša Pavlovića, potpredsednika Narodnog pokreta Srbije, Socijalistička partija Srbije je nesporno pod vođstvom Dačića doživela neku vrstu revitalizacije posle 2000 godine.

– Bili su podrška manjinskoj vladi 2004 godine, i od 2008 godine su faktički sastavni deo svake Vlade Srbije. Međutim politika koju su vodili zajedno sa SNS ih je dovela do ivice cenzusa. Šta je konkretno Dačić mislio pod revitalizacijom poznato je samo njemu. Lično mislim da je nezadovoljan krađom na izborima koja je rezultirala istorijskim minimumom SPS i možda želi da se na izborima krade tako da SPS ima veći broj poslanika – zaključuje on.

Podsetimo, SPS vraćen je u svojoj punoj snazi na političku scenu, nakon petooktobarske revolucije, 2000. godine, osam godine kasnije kada mu je tadašnji predsednik Srbije i lider Demokratske stranke, Boris Tadić, ponudio da potpišu Deklaraciju o nacionalnom pomirenju.

Uprkos činjenici da se posle ratnih devedesetih i uloge partije na čije je čelo posle smene diktatora Miloševića, došao njegov portparol – Ivica Dačić, nije suočila sa lustracijom i kažnjivosti zbog zlodela počinjenih sopstvenom i drugim narodima, socijalisti su od tog potpisa praktično sve vreme deo vlasti. I dan danas.

"Nije važno šta Dačić planira, jer će ga naprednjaci svakako progutati": Sagovornici Danasa o izjavi lidera socijalista da želi revitalizaciju SPS 3
Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO

„Decenijama SPS uništava naše društvo i kompromituje ideju političke levice“

Miloš Baković Jadžić, portparol Solidarnosti, ističe u izjavi za Danas – „teška su vremena pred Dačićem“.

– A i pred nama svima, ukoliko on i njemu slični budu i dalje pokušavali da ostanu u političkom životu. Dačić bi odavno trebalo da bude u penziji ili na nekom drugom mestu gde mu tek ne bi bilo lagodno. Decenijama SPS uništava naše društvo i kompromituje ideju političke levice. Uveren sam da se tome bliži kraj. Da li će taj kraj da se desi tako što će SPS nestati u Vučićevom novom pokretu ili tako što će se ta interesna grupa lažnih socijalista raspasti unutrašnjim kontradikcijama i gubljenjem glasačke baze – to ne znam. Ali znam da je izbor sledeći: ili će se revitalizovati njihove interesne šeme u nekom novom kolonijalnom krovnom projektu režima koji će promeniti svoju geopolitičku orijentaciju ili će se revitalizovati ideje slobode jednakosti i solidarnosti u našem društvu. Jedno drugo isključuje – zaključuje sagovornik Danasa.

"Nije važno šta Dačić planira, jer će ga naprednjaci svakako progutati": Sagovornici Danasa o izjavi lidera socijalista da želi revitalizaciju SPS 4
foto FoNet Milica Vučković

Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, navodi da danas u Srbiji postoje dve strane.

– Ona koja Srbiju vidi kao deo evroatlanskih integracija što ne znači samo ulazak u EU i NATO već i primenu svih vrednosno civilizacijskih tekovina koje nose demokratska društva i ona druga koja želi izolovanu Srbiju koja je “rupa na evropskom tepihu” i ruska gubernija. Dačić želi da revitalizuje Miloševićev SPS i da zajedno sa partnerima gurne Srbiju u mrak devedesetih. Kao što im to nije uspelo onda neće im uspeti ni sada i zato je nevažno šta on planira jer će ga svakako naprednjaci progutati – zaključuje Kostreš za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari