Dačić: Vreme je da se EU izjasni o pitanju primene Briselskog sporazuma 1Foto: FoNet/ Zoran Mrda

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je po pitanju primene Briselskog sporazuma iz 2013. godine, koji je potpisao, vreme da se Evropska unija izjasni.

Sad je vreme da se stvari isteraju na čistac, da li Briselski sporazum postoji ili ne, da se EU izjasni o tome, rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa ministrom sopljnih poslova Maldiva Abdulom Šahidom.

Kako ste posejali, tako ćete i da žanjete. Ne govorim o razlici između setve i žetve. Ne govorim o Kosovu, nego o poštovanju međunarodnog prava, istakao je Dačić, ukazujući da, ako je za EU pitanje Kosova rešeno, zašto uopšte šalje nove predloge.

Dačić je ukazao da je on jedan od potpisnika Briselskog sporazuma 19. aprila 2013. godine, u ime Srbije, i da je od međunarodnih predstavnika godinama slušao zašto se taj međunarodno obavezujući dokument ne poštuje, nego se, umesto toga, primenjuju jednostrane odluke Prištine, a Zajednica srpskih opština je iskuljučena, iako je sporazum potpisan isključivo zbog njenog formiranja.

Srbi imaju legitimno pravo da brane svoje interese. Ako su Albanci decenijama bojkotovali institucije Srbije, mogu i Srbi sad. A ne da se priča o novom sporazumu, koji se još nije desio. Aljbin Kurti je srušio Briselski sporazum, a EU ne reaguje, naglasio je Dačić i dodao da se EU ponaša kao „savet mudraca sa Tibeta“.

On je poručio da Srbi imaju pravo da se bore protiv nezavisnosti Kosova i Srbija tu nezavisnost nikad neće priznati.

Ako misle da će nas naterati da progutamo žabu, uz lokalnu ili totalnu anesteziju, prevarili su se. To nisu drugačiji principi u odnosu da Ukrajinu, Kataloniju, turski deo Kipra, Abhaziju i Osetiju, napomenuo je Dačić.

On je pozvao EU da se izjasni, a ne da proziva obe strane. Srbi na Kosovu više neće u tome da učestvuju – i kraj. Ako neće to da prihvate, Srbi će se izboriti svim sredstvima, kao i Albanci nekad, ali mi nećemo koristiti oružje, ukazao je on.

Kako je naglasio, na osnovu Briselskog sporazuma, koje EU i Priština sad neće da primenjuju, Srbi su ušli u kosovske institucije, a ova odluka o izlasku iz njih ne znači da će to učiniti trajno, nego da će se vratiti kad se formira Zajednica srpskih opština.

Ako je Prištini stalo do institucija i da one funkcionišu, neka se formira Zajednica srpskih opština. Ili da Evropa kaže: Mi smo vas slagali, prevarili, rekao je Dačić.

On je podsetio na činjenicu koliko su puta Albanci demonstrirali na Kosovu u vreme bivše Jugoslavije i poručio da će „sad malo i Srbi da se bore albanskim metodama, pa će da vide kako to izgleda bez OVK, bez pušaka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari