Dačić: Imamo informaciju da će Kosovo u decembru podneti zahtev za članstvo u EU 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da su vlasti Srbije „dobile od naših prijatelje iz EU“ informaciju da će Kosovo u decembru podneti zahtev za prijem u članstvo u Evropskoj uniji.

„Pre dva-tri dana smo dobili informaciju od naših prijatelja iz Evropske unije da će Kosovo u decembru da podnese zahtev za prijem u članstvo u EU, što je zaprepašćujuće. To govori o stepenu ludosti i jednog nerazumevanja situacije. Oni ne samo da se hvataju za glavu sad u Briselu nego ne mogu da veruju da neko u ovoj situaciji stvarno misli da će Kosovo da prođe“, rekao je Dačić na TV Prva.

Dodao je da srpska strana smatra da „to nema šanse da prođe“ i da drže „čvrsto u svojim rukama situaciju u UN“.

Dačić je rekao da je Zajednica srpskih opština jedini razlog zbog kog je srpska strana potpisala Briselski sporazum.

„Priština želi da iskoristi, kako oni kažu, pozitivan momentum za Kosovo, zbog Ukrajine“, izjavio je i dodao da je trenutna situacija na Kosovu prilika da se pokaže da li EU stoji iza Briselskog sporazuma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naveo je Dačić, insistira na punoj podršci zahtevima Srba na Kosovu uz molbu da se ne načine koraci nakon kojih nema nazad.

„Ne smemo da budemo označeni kao krivci, a vidite da Priština upravo to radi“, rekao je.

Kako je naveo, glavni pregovarač EU Miroslav Lajčak preneo je srpskim vlastima da su „svi ljuti zbog ponašanja (premijera Kosova Aljbina) Kurtija i da cene konstruktivno ponašanje Beograda“.

Šef sprske diplomatije podržao je skup čije održavanje je Srpska lista najavila u severnom delu Kosovske Mitrovice i dodao da Srbi treba da pokažu jedinstvo, kao i da Srbija garantuje da Srbi neće praviti incidente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.