Dan 25: Legitimisan novinar Danasa (VIDEO) 1Foto :Snežana Čongradin

Protest protiv dikature nastavljen je danas u Beogradu.

20.33 – Završen je večerasnji Protest protiv diktature, a učesnici su pozvani da se sutra u 18 časova ponovo okupe na platou ispred Skupštine Srbije.

19.55 – Novinara Danasa izdvojio je policajac u civilu, rečima da mu je „nešto poznat“. Policajac u civilu je novinaru Danasa pokazao značku i rekao mu da krene sa njim. Kada mu je naš novinar odgovorio da mu je poznat jer je verovatno svakodnevno na protestima, policajac mu je tražio novinarsku legitimaciju. Nakon što mu je novinar pokazao legitimaciju Danasa, on je pozvao kolegu da zapiše njegove podatke, zahtevajući i ličnu kartu. U tražene podatke spadaju: matični broj, ime oca i podaci o stanovanju.

19.47 – „Na sajtu RTS smo zaslužli tri rečenice“, saopštli su učesnicima Protesta protiv diktature logističari preko razglasa. Oni su pozvali demonstrante da prave što veću buku, ne bi li, kako su istakli, zaslužili i četvrtu rečenicu. 

Dan 25: Legitimisan novinar Danasa (VIDEO) 2

19.42 – Ulaz u zgradu RTS u Aberdarevoj nakon „intervencije“ demonstranata.

19.33 – Učesnici Protesta protiv diktature zasuli su zgradu Radio televizije Srbije rolnama toalet papira. „Posle određenih fizioloških potreba, neophodno je koristiti toalet papir“, rekla je sa razglasa jedna učesnica. Demonstranti su nastavili sa skandiranjem: „Obrišite usta“.

19.28 – Nekoliko minuta pre početka drugog dnevnika RTS demonstranti skandiraju „Hoćemo, uživo!“. Okupljenima su podeljene rolne toalet papira.

19.12 – Prolazeći pored zgrade Javnog servisa u Takovskoj, na putu ka ulazu u Aberdarevoj ulici, sa megafona je poručeno „zaposlenima na RTS“ da „imaju još malo vremena da napuste parking u toj ulici“, ukoliko su, kako je rekao „slučajno, baš danas, došli sa decom na posao“. On je aludirao na slučaj od sinoć kada su demonstranti, uprkos nameri da istraju u blokadi, ipak propustili auto u kojem je bilo dete.

19:07 -Kolona demonstranata krenula je Takovskom ulicom je do zgrade RTS. Jedan od učesnika protesta prekinuo je skandiranje „Vučiću, lopove“, rečima da je čuo da „njega mnogo više boli kada mu ne spominjemo ime“. Demonstranti su potom vikali „Vrati babu penziju“, jednu od najčešćih parola od početka Protesta protiv diktature.

18.52 – Protest protiv diktature okupio je stotinak učesnika na platou ispred Skupstine Srbije. Šetnja do ulaza u RTS, u Aberdarevoj ulici, trebalo bi da počne za desetak minuta. Muzika sa razglasa, transparenti, pištaljke i druga obelezija, kao i prethodna 24 puta obeležavaju, spolja gledano, demonstracije.

Iako pojedini logističari izražavaju svojevrsno razočaranje brojem učesnika, ono se ne razlikuje u odnosu na prethodne dane. Kolona je, tokom šetnje, narastala do 300 učesnika. Primetno je, međutim, manje medija. Doduše, njima je upućen poziv sa zvaničnog mail naloga Protesta protiv diktature, da kod Skupštine dođu u 19 časova.

Užice: Otkazan protest

Protest protiv diktature, koji je pre nekoliko dana bio najavljen za večeras u 19 časova na glavnom gradskom trgu, otkazan je zbog, kako su objasnili njegovi učesnici – veoma slabog interesovanja građana.

Okupljanja i protestne šetnje su počele u Užicu 4.aprila, a poslednji protest je održan 15.aprila.

Nakon toga, 23.aprila protest nije uspeo, jer se svega desetak mladih okupilo na Trgu partizana koji su odustali od protestne šetnje. Tada su okupljeni uputili zahteve lokalnoj vlasti, a Užičane pozvali da im se pridruže u protestu koji je bilo zakazan za večeras. Zbog veoma slabog interesovanja građana, učesnici protesta su odlučili da večerašnje okupljanje otkažu i naveli da se „protesti do daljeg neće održavati“.

Subotica: Mediji da pitaju one koji ne dolaze na proteste da li im je dobro

Grupa građana u Subotici okupila se večeras ponovo na centralnom gradskom trgu na 18. po redu protestu „Protiv diktature“ i pozvali medije da ih ne pitaju zašto protestuju, nego da se obrate onima koji to ne čine i pitaju ih da li im je dobro.

Mi ćemo pitati naše prijatelje i poznanike zašto ne dolaze na proteste. Postoji mnogo razloga, ali verujemo da će najčešći odgovor biti da ovo nema smisla. Zato želimo da ih pitamo šta treba učiniti da bi to imalo smisla, da se nešto promeni, neka nam daju predloge“, rekla je jedna od govornica na protestu.

Ona je poručila demonstrantima da ne raspravljaju o strankama i bivšim predstavnicima vlasti i ko je sa kim bio u koaliciji, jer se protesti organizuju zbog trenutne situacije u Srbiji koja im ne odgovara.
Dodala je da Srbiju treba da vodi evropski premijer i predsednik kome neće biti problem da sedne na bicikl, da ode na posao i da od svoje plate odvoji novac za bolnice i za druge potrebe.

Nosili su transparente na kojima je pisalo “Vučić dlaku menja ali ćud nikada”, “Diktator”, “Narod koji izabere korumpirane, prevarante, lopove i izdajnike nije žrtva, već saučesnik”, “Vučko priča najbolje viceve”, “DANAS je sutra”, “Ne ide nam se odavde”, “Ne dozvolite drugima da vam ruše snove! Nisu ih oni ni gradili”.

Za sutra je najavljeno novo okupljanje ispred zgrade Narodnog pozorišta u 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.