Danas konstitutivna sednica Skupštine Kosova 1Foto: N1

Konstituisanje novog saziva Skupštine Kosova, posle skoro dva meseca od održavanja prevremenih parlamentarnih izbora trebalo bi, kako je najavljeno, da se održi danas.

Po Ustavu Kosova, predsednika Skupštine predlaže najveća parlamentarna grupa, u ovom slučaju koalicija PAN – Demokratska partija, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa, i on se bira većinom glasova svih prisutnih poslanika Skupštine, preneo je RSE.

Tri potpredsednika predlažu se iz tri najveće parlamentarne grupe, a preostala dva predstavljaju zajednice.

Međutim, već po toj tački, očekuje se rasprava.

Mesto predsednika Skupštine Kosova pripada pobedničkoj koaliciji PAN koja je osvojila 39 mandata. Mogući kandidat za to mesto je lider Demokratske partije Kadri Veselji, koji je bio na toj poziciji i u prošlom sazivu, a koji je podržao rušenje vlade Ise Mustafe, koalicionog partnera i lidera Demokratskog saveza Kosova.

Za izbor predsednika Skupštine potreban je 61 od 120 glasova, tako da ova koalicija računa i na podršku poslanika iz manjinskih zajednica kojih je 20. Još nije sigurno da li su osigurali još dva dodatna glasa.

Drugorangirani pokret Samoopredeljenje i koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijansa novo Kosovo i Alternativa, izjasnili su se da neće podržati mogućeg kandidata PAN za predsednika Skupštine Kadri Veseljija.

U Samoopredeljenju kažu da na toj poziciji treba da bude čovek jedinstva, u čemu se Veselji, kako dodaju, do sada nije dokazao. Ovaj pokret međutim ne isključuje mogućnost da podrži izbor neke druge osobe iz pobedničke koalicije.

Konstituisanje Skupštine otvorilo bi put predsedniku zemlje da predloži mandatara za formiranje vlade, u ovom slučaju to je Ramuš Haradinaj, kandidat PAN.

Kao i u slučaju izbora predsednika Skupštine, i za izbor premijera je potreban 61 glas.

PAN koalicija tvrdi da ima glasove, što opovrgava pokret Samoopredeljenje, koji veruje da će u drugom krugu Aljbin Kurti dobiti mandat za formiranje vlade.

Skupština može da se raspusti ukoliko se u roku od 60 dana od dana konstituisanja ne formira Vlada.

Nijedna politička opcija na Kosovu nema dovoljan broj glasova da formira Vladu.

Prvorangirana koalicija PAN – Demokratske partije, Alijanse za budućnost i Inicijative dobila je 39 mandata, a pokret Samoopredeljenje 32.

I jedna i druga opcija gledaju prema koaliciji Demokratskog saveza, Alijanse za novo Kosovo i Alternative, koja je dobila 29 glasova. Demokratski savez je odlučan da ne stupi u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.