Danga: Zajedno u odbrani interesa 1

Presednik Panafričkog parlamenta Rodžer Nkodo Danga obratio se danasposlanicima Skupštine Srbije.

„Srbija i Afrika imaju neke zajedničke tačke. Zbog rasta netolerancije i nesigurnosti između naroda, a posebno zbog polarizacije sveta, od strane velikih sila, narodi Srbije i narodi Afrike mogu da se ujedine i da brane svoje interese, jer pred zajedničkom opasnošću, potrebna je zajednička reakcija. Terorizam i ekspanzionističke provokacije drugih zemalja su zajednička tema u Africi i Srbiji “, rekao je Danga.

Danga je ocenio i da svet budućnosti biti konsolidovan ako se izgrade obostrano korisni odnosi za građane. „I to je naša nada. Ponavljam spremnost Panafričkog parlamenta da sarađuje sa parlamentom Republike Srbije radi dobrobiti naših građana koje predstavljamo i tako će zaživeti međunarodna saradnja“, rekao je predsednik Panafričkog parlamenta podsećajući da prijateljski odnosi između Srbije i afričkih zemalja datiraju još daleko u prošlosti, od osnivanja Pokreta nesvrstanih, te da su se Srbija i Afričke zemlje susrele više puta. On je poručio i da bi ti odnosi danas trebalo da se „ubrzaju“.

Pre obraćanja poslanicima Skupštrine Srbije predsednik Panafričkog parlamenta razgovarao je i sa predsednicom sroskog parlamenta Majom Gojković,a dvoje predsednika složilo se da je reč o istorijskoj poseti. Gojkovićeva je istakla da je Srbija zahvalna panafričkom parlamentu zbog poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i što članice parlamenta nisu glasale da Kosovo uđe u Unesco.

„Očekujemo da prilikom sledeće posete potpišemo sporazum o saradnji i time institucionalizaujemo saradnju nasa dva parlamenta“, rekla je Gojkovićeva i dodala da će predlogom memoranduma o saradnji dva parlamenta započeti saradnju između dve države i bilaterlanu saradnju sa svakom državom članicom afirčkog parlamenta.

Predsednik panafričkog parlamenta izrazio je nadu da će uskoro biti potpisan protokol između dva parlamenta koji će omogućiti da se detaljnije govori o svim bitnim temama i kako je rekao novinarima u parlamentu to je neophodan uslov za produblčjivanje saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari