Dekan niškog Pravnog fakulteta: Sud će ustanoviti kako je policija bez legitimisanja utvrdila da sam učesnik protesta 1Foto: Sajt Pravnog fakulteta Niš

U toku prekršajnog postupka postavićemo pitanja kako je policija utvrdila da je reč o meni, kada me nije legitimisala, a na protestu je nije bilo „ni za lek“. Osim ovakvih odgovora, tražićemo da vidimo i policijske dokaze za to da sam upravo ja učinio prekršaj, kaže za Danas dekan niškog Pravnog fakulteta Goran Obradović, koji je na kućnu adresu dobio prekršajni nalog zbog toga što je ometao saobraćaj kao učesnik ekološkog protesta, 11. decembra u Nišu.

„U prekršajnom nalogu je navedeno da se kažnjavam sa 5.000 dinara jer je utvrđeno da sam upravo ja izvršio prekršaj iz člana 333. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, u subotu 11. decembra, u 14:45 časova, u Ulici Vožda Karađorđa. Kao dokaz za takve tvrdnje navedeno je „neposredno opažanje ovlašćenih službenih lica Policijske uprave Niš“, i to njih njih petoro. Policije na tom protestu uopšte nije bilo, niko od nas je nije video, a ispada da su bili tu, i to u grupama od po petoro. U prekršajnom nalogu je naveden i moj jedinstveni matični broj i broj lične karte, iako nisam legitimisan“, kaže Obradović.

Naš sagovornik dodaje da nije medijska ličnost, pa da ga eventualno i policajci prepoznaju na ulici. Tražiće, kaže, od policije i video snimke, ukoliko oni postoje i ukoliko su korišćeni kao dokaz.

„Ako je reč o javnom snimanju, te kamere su morale da budu vidno obeležene, a ukoliko je bilo tajnog snimanja- za to je potreban nalog suda. Svakako je važno i koja tehnologija je korišćena za „prepoznavanje“ učesnika protesta. Dakle, dosta je pitanja na koja bi trebalo da dobijemo odgovore „, kaže Obradović.

On precizira da građanin kome je uručen prekršajni nalog u roku od osam dana treba da plati polovinu izrečene novčane kazne, a ukoliko to ne učini, sledi mu izvršenje izrečene kazne.

Takođe, građanin u tom roku može da se obrati Prekršajnom sudu i traži pokretanje prekršajnog postupka, što će on učiniti.

Kako dekan Obradović navodi, „prekršajni nalog na kućnu adresu dobila je i prodekanica na našem fakultetu Anđelija Tasić.“

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari