Demokratska partija Kosova se zalaže za osnivanje ZSO ako se ispune tri kriterijuma 1 EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Sekretar Demokratske partije Kosova (DPK) Bernar Nikaj izjavio je da se ta stranka zalaže za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), ako se u dijalogu ispune tri kriterijuma, uključujući i međusobno priznanje Kosova i Srbije.

On je, kako prenosi koha net, kao druga dva kriterijuma naveo da se poštuje odluka Ustavnog suda Kosova iz 2015 i da ZSO ne bude treći nivo vlasti na Kosovu.
Nikaj je rekao da DPK ima konzistentan stav i da su kontinuirano govorili da proces osnivanja Asocijacije „prvo mora da ide uporedo sa procesom obezbeđivanja međusobnog priznanja“.

Drugi uslov, prema njegovim rečima, je da se u procesu formiranja ZSO mora voditi računa o odluci Ustavnog suda iz 2015., iz čijeg sadržaja je vrlo jasno šta se sme, a šta ne sme dozvoliti,

Kazao je i da je „treći uslov da ZSO ne može da bude treći nivo vlasti na Kosovu“.

„Glavna briga DPK je bila da ovaj (evropski) plan ne predviđa završetak dijaloga sa Srbijom i da ne pominje međusobno priznanje, za koje verujem da je bio konsenzus čitavog političkog i građanskog spektra, da bi se proces zaključio“, kazao je Nikaj.

Kazao je i da u DPK ocenjuju da dijalogu Kosova i Srbije nedostaje transparentnost od strane premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Ovaj sporazum, prema onome što je poznato, predviđa nastavak dijaloga, a ne završetak celog procesa normalizacije odnosa, dodao je on.

Nikaj je kazao da ostaje da se vidi šta će sadržati „aneks (evropskog) plana“, odnosno mapa puta za njegovu implementaciju.

„Nismo videli nikakav signal od pet zemalja (koje nisu priznale Kosovo) „a koji bi mogao da signalizira da vide ovaj proces na pravom putu za priznanje“, rekao je on.

Kazao je da se „nastavlja debata ko je i šta uradio“, te da smatra da ne treba porediti proces dijaloga sa onim što je postignuto 2013.

“ Ciljevi se moraju unaprediti učenjem iz iskustva koje smo imali u prošlosti. Ako neko kaže da je plan danas bolji nego 2013. (to) nije ništa“, kazao je on.

Napomenuo je da „ono što ne vidimo, iz onoga što smo videli, jeste da se ti ciljevi ne ostvaruju“

Rekao je da je Srbija zainteresovana da se proces dijaloga obustavi, da se odloži primena potpisanih sporazuma i da se ne prizna Kosovo.

„Implementacija sporazuma nije bila laka, nije da su sporazumi rezultirali momentalnom implementacijom. Važno je međusobno priznanje…“, kazao je on.

Smatra da „Srbija igra na sve karte u dijalogu“ pokušavajući da, kako je ocenio, nađe način i odloži ih za implementaciju“

“ Insistiranje na priznanju ima ovaj cilj, Srbija da prizna Kosovo i odatle je proces pregovora lakši“, dodao je Nikaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari