Da li su mogući novi izbori na KiM? 1Foto: Twitter/@albinkurti

Vlada Aljbina Kurtija možda neće dočekati zimu, a mogu joj presuditi poslednje tenzije na relaciji Beograd-Priština i još jedna runda briselskih pregovora bez rezultata.

Nakon napetosti koje je izazvala odluka Prištine da uvede reciprocitet po pitanju tablica i ličnih dokumenata, a koje su se na insistiranje SAD smirile odlaganjem primene za mesec dana, te još jedne runde dijaloga dve strane u Briselu bez, naizgled, konkretnih rezultata, izaslanici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak došli su na Balkan kako bi sprečili eskalaciju situacije 1. septembra i približili stavove dve strane.

Sjedinjene Države žele značajan pomak u normalizaciji odnosa i potreban im je konstruktivan partner sa obe strane, kojeg ne vide u Kurtiju, kažu za Demostat upućeni izvori iz Prištine. Sudeći i prema izjavi ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, Priština, odnosno Kurti, se nije pokazao kao partner koji želi da razgovara o konkretnim pitanjima.

Naime, Hil je rekao da je srpska strana u Brisel došla pripremljena za pregovore, dok druga, kako je naveo, nije bila spremna za razgovor o konkretnim pitanjima.

Eskobar i Lajčak borave u Beogradu, gde su razgovarali s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u sredu su se u Prištini sastali s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani.

Lokalni kosovski mediji preneli su da su Lajčak i Eskobar navodno imali zahtev za kosovsku administraciju da se primena mera reciprociteta odloži za još tri meseca, što je period koji bi se mogao iskoristiti za nove izbore.

Uoči sastanka sa izaslanicima EU i SAD, Kurti je nedvosmisleno stavio do znanja da ne odustaje od zamene registarskih tablica, poručivši da su KS tablice nepotrebne i da ne mogu da se vrate u opticaj. Njegov nepokolebljiv stav mu ne ide u prilog i novi vanredni izbori na KiM su jedan od mogućih scenarija, navode izvori iz Prištine.

Eskobar se sastao i sa opozicijom na KiM

Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, svoju posetu Prištini počeo je sastankom sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, posle čega se sastao i sa liderima opozicionih stranaka na KiM. Na sastanku u rezidenciji američkog ambasadora u Prištini bili su lideri Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići, Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku i Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

I dok je sastanak zvaničnika sa predstavnicima opozicije uobičajena praksa i u Beogradu, Eskobarov razgovor sa liderima kosovske opozicije može biti indikativan. Kurtijeva vlada formirana je prošle godine nakon što je njegov pokret Samoopredeljenje osvojio 50,21 odsto glasova na parlamentarnim izborima, ali je Kurti u novembru ozbiljno poražen na lokalnim izborima, na kojima je Samoopredeljenje pobedilo u samo četiri opštine, izgubivši i Prištinu i Prizren.

To pokazuje da se na Kosovu dinamika unutar političkih struktura brzo menja i da lako može doći do političke destabilizacije. Opozicione partije lako mogu da se pozicioniraju tako da bi mogle da ugroze aktuelnu vladajuću strukturu ukoliko dođe do vanrednih izbora.

SAD neće tolerisati opstrukciju i avanturizam

Kurti i njegova vlada više puta su kritikovani zbog pogoršanja odnosa sa SAD. Kritike su bile glasne kada je vlada odbila da se priključi Transjadranskom gasovodu, ali i zato što se ne sprovodi Vašingtonski sporazum, čiji je cilj unapređenje ekonomskih odnosa Beograda i Prištine. Ambasador Hil upravo je naglasio potrebu da se rešavaju ekonomska pitanja koja je tretirao Vašingtonski sporazum, potpisan 2020. godine pod pokroviteljstvom administracije Donalda Trampa.

S druge strane, bilo kakva opstrukcija i avanturizam iz Prištine nije dobrodošla za Vašington. Hil i Eskobar su dobri poznavaoci Balkana i odlično razumeju pozicije obe strane, a SAD u trenutnim međunarodnim okolnostima neće tolerisati ekstremne stavove. Ekstremne pozicije ne odgovaraju ni Francuskoj, dok Nemačka, kojoj je Kurti bliži nego Sjedinjenim Državama, preko svoje ambasade u Prištini saopštava da počinje pripreme za sastanak Kurtija i Vučića u okviru Berlinskog procesa koji bi trebalo da bude održan na jesen.

Kurti ostaje nepokolebljiv kada su u pitanju tablice i time, moguće je, pravi zalog za eventualne nove vanredne izbore. Na taj način podiže svoju cenu u očima pristalica tvrdog nacionalističkog jezgra na Kosovu, kažu izvori Demostata.

Ukoliko bi se na Kosovu išlo na kartu novih vanrednih izbora, pitanje je na koji način bi pala trenutna vlada. Predstavnici Srba iz četiri opštine sa severa Kosova, Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, u sredu su usvojili deklaraciju u kojoj su upozorili na moguće napuštanje kosovskih institucija ukoliko se ne nađe rešenje za tablice i ulazno/izlazne dokumente.

Nije prvi put da to pominju, ali sada bi to zaista mogli i da učine i obore vladu Aljbina Kurtija. Eskobar i Lajčak juče su su, uoči dolaska u Beograd, razgovarali i sa predstavnicima Srpske liste, a Lajčak je poručio da rade sve kako ne bi ponovo došlo do podizanja barikada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari