Dezinformacije se koriste kao oružje tokom vojnih sukoba 1foto FoNet/MOD

U okviru projekta „Odbrana od dezinformacija“, a pod pokroviteljstvom Ambasade SAD, devetog maja 2022. godine održana je Konferencija za medije Atlantskog saveta Srbije u saradnji sa vojnim odeljenjem Ambasade SAD u Beogradu i Istraživačko-izdavačkim centrom Demostat, na kojoj su prezentovani rezulatati istraživanja o lažnim vestima koje je Atlanski savet realizovao sa Demostatom, koji je odabran kao partner zbog očekivane objektivnosti.

Predsednik Atlantskog saveta Srbije, Vladan Živulović, istakao je da su dezinformacije poslednjih deset godina pojačane, a da kulminacija dolazi sa koronom i dalje se  razvija sa ratom u Ukrajini.

Pukovnik Kori Šej, vojni ataše Ambasade SAD u Beogradu, nije govorio direktno o dezinformacijama, već je izneo relevantne podatke o saradnji vojske Srbije i Amerike, upravo u cilju borbe protiv lažnih vesti koje se pojavljuju i u ovoj oblasti. On je naveo da u američkoj vojsci postoje obuke za komunikaciju sa medijima jer je istinita informacija snažno oružje u borbi protiv laži i najbolji način da se ne izgubi poverenje javnosti.

Vojna saradnja je dobar primer da ako mogu vojske da rade zajedno, mogu i naši narodi, a saradnja američke i srpske vojske postaje sve intenzivnija. U septembru smo, posle poslednje održane 2017. godine, ponovo imali bilateralnu vežbu „Vazdušni most“, a u novembru prošle godine i  prvu zajedničku obuku snaga za specijalne operacije Srbije i SAD-a. Istog meseca smo organizovali i bilateralnu konsultaciju odbrane, takođe posle duže pauze, a sada je saradnja sve intenzivnija – naveo je pukovnik Šej i dodao da je postojao plan da se svake godine organizuju zajedničke vojne vežbe, ali da je Srbija donela odluku da se taj plan suspenduje.

Saradnja dve vojske je mnogo važna za međusobne odnose, jer na taj način gradimo razumevanje, poverenje i razmenu iskustava, pri čemu se ona ostvaruje u tri oblasti: vežbe, mirovne operacije i vojna oprema.

Ostvarili smo oko deset vojnih aktivnosti gde u širokom opsegu razmenjujemo znanja i iskustva, od medicine do mirovnih operacija – rekao je Šej, i naveo da će možda jednog dana srpski vojnici učestvovati u sličnim mirovnim operacijama kao i američki. Ako do toga dođe svi ćemo biti spremni – naglasio je vojni ataše.

Sproveli smo i osam programa humanitarne pomoći u prethodne dve godine u vrednosti od dva miliona dolara. Donirali smo vozilo za hitnu pomoć, sanirali bolnicu u Toponici, a u Nišu opremili bolnicu za genetske analize i tipizaciju tkiva. Tokom borbe protiv korone donirali smo milion dolara i obezbedili rendgen aparat i CT skener Vojnoj bolnici Karaburma, a taj projekat je finalizovan ovog meseca.

Imali smo značajne investicije u kapacitete Vojske Srbije, a bazi Jug donirali smo opremu za inženjersku četu opšte namene iz sastava Treće brigade kopnene vojske u Prokuplju za delovanje u vanrednim situacija ili u misijama UN i EU.

Naše donacije su skromne u poređenju sa donacijama američke države i EU, ali smo ponosni što dajemo doprinos boljoj budućnosti. Mirovnjaci iz Srbije su traženi u svetu i mi smo zadovolji što možemo da im pružimo podršku u tome.

Šej je naveo kao važan oblik saradnje i međunarodnu vežbu ,,Platinasti vuk”, u kojoj su učestvovali pripadnici oružanih snaga SAD i Vojske Srbije sa još osam zemalja u vojnoj bazi Jug u Bujanovcu, na kojima su mešoviti timovi uvežbavali taktike, tehnike i procedure sa neubojitim oružjem koje se primenjuje u multinacionalnim operacijama.

Kapetan bojnog broda Petar Bošković, vojni analitičar Demostata,  osvrnuo se na apsurd u kontekstu poplave takozvanih fake news informacija.

Izveštavo sam godinama kako sa ratišta bivše Jugoslavije, tako i iz sukoba širom sveta, pa mogu da kažem da ovolika količina lažnih informacija nikada nije postojala. Vojniku dajete najsavremenije naoružanje, jer životi drugih zavise od njega, međutim, kada mu date mobilni telefon onda problem nastaje u svim vojskama sveta – rekao je Bošković i dodao: ,,da su društvene mreže postojale devedesetih, rat bi i dalje trajao”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari