Dobri rezultati nekoliko velikih tehnoloških kompanija mogli bi da zaustave aktuelni pad na Vol stritu 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Sasvim je izvesno da inflacija nije prolazna pojava i da će FED otpočeti dugo očekivani program monetarnog pooštravanja, kroz podizanje referente kamatne stope.

Ovo automatski znači i veće prinose za manje rizičnu aktivnu kao što su obveznice, te selidbu novca u takve instrumente ulaganja. Po pravilu, to izaziva loš sentiment na vlasničkim hartijama, tačnije na tržištu akcija i obično dolazi do korekcije indeksa, kakvu i možemo videti ovih dana.

Ipak ovo ne znači da nema mogućnosti da se i u ovakvom okruženju ostvari zarada kroz investiranje na berzi, ističu u brokerskoj kući Ilirika Investments.

Indeksi jesu bili u silaznom trendu ali nisu sve hartije podjednako bile pogođene negativnim sentimentom. Štaviše bilo je akcija koje su proteklih dana dobijale na vrednosti, poput onih iz naftnog sektora.

Kompanije poput Exona, Chevrona, British Petroleuma nisu gubile na vrednosti, naprotiv, uvećavale su je obzirom da im je pogodio skok na ceni nafte.

U ovo grupu spadaju i telekom komapnije poput AT&T ili Verizona ili kompanije iz tradicionalnih realnih sektora poput Proceter&Gamble ili Johnson&Johnson.

Najveći negativi udar podnele su tehnološke akcije, koje su proteklih meseci i imale naveći porast koji je bio vođen pozitivnim očekivanjima za dalje pozamašne stope rasta njihovih prihoda i profita a sve u uslovima veoma jeftinog novca.

Obzirom da su to i najvrednije kompanije trenutno na globalnim berzama uz najveće istorijske kapitalizacije, koje su po nekim mišljenjima i upitne, na njih je najviše negativno uticao aktuelni porast dugoročnih kamatnih stopa i očekivani skok na referentnoj kamatnoj stopi. U proseku su te kompanije u poslednjih dvadesetka dan izgubile i po 20 odsto na vrednosti.

U međuvremenu su neke od njih poput Appla, Microsofta i IBM-a objavile i rezultate koji su bili iznad očekivanja te se trend već delimično počeo okretati ponovo u pozitivno smeru.

Skorašnji pad u stvari je pružio priliku da se na ovih kompanijama opet zauzmu duge pozicije, obzirom da njihove perspektive daljeg poslovanja nisu uopšte loše, posebno na dužem horizontu.

Google (Alphabet) je bio još jedna velika tehnološka kompanija u nizu koja je upravo objavila rezultate bolje od očekivanih, na svim frontovima, uz istovremeno najavu takozvanog „splita“, tačnije deljenja cene, čime će akcija postati mnogo pristupačnija malim investitorima (umesto 2750 USD po jednoj akciji kotiraće se u julu na 275 USD po istoj). Cena Googla je ponovo u porasta u Ilirici kažu da bez obzira na nedavnu korekciju cene, ova hartija ostaje i dalje u dugoročnom trendu rasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari