Može li da se odloži dodela nacionalne frekvencije? 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Na novinarsko pitanje Demostata da li je i pod kojim uslovima moguće da dođe do odlaganja dodele dozvola za nacionalne frekvencije, iz Regulatornog tela za elektronske medije (REM) uveravaju da u postupku koji je već pokrenut neće biti neregularnosti, te da će televizijama dozvole biti dodeljene na vreme, pre nego što 4. avgusta isteknu postojeće.

Četiri komercijalne televizije – Prva, B92, Pink i Hepi, imaju dozvolu da emituju program na celoj teritoriji Srbije. Njihove osmogodišnje dozvole, koje su do sada jednom produžene, ističu 4. avgusta i do tada bi REM trebalo da dodeli nove.

Na konkurs, koji je zatvoren 20. juna, prijavilo se 14 televizija – Pink, Hepi, Vesti, BK, Una, Nova S, N1, Prva, B92, Kopernikus, TV2, TV K1, TV Tanjug i Kurir TV. REM je ove nedelje počeo razgovore sa kandidatima, koji prvo obrazlažu zašto misle da treba da dobiju frekvenciju, nakon čega im članovi Saveta REM-a postavljaju pitanja. Sledeće nedelje će članovi Saveta REM-a obići studije i mesta odakle televizije emituju program, kako bi se uverili da su svi uslovi zadovoljeni. Potom će biti organizovana sednica Saveta REM-a, na kojoj će se odlučivati o tome koji kandidati ispunjavaju uslove i ko će dobiti frekvenciju. Članovi Saveta REM-a će o tome odlučivati tajnim glasanjem.

Pravno gledano, postoji mogućnost da se postupak dodele, ukoliko se uoče neregularnosti, odloži, odnosno ponovi. Na primer, mogu biti uočene ozbiljne procesne neregularnosti, te bi se postupak po slovu Zakona o upravnom postupku, mogao prekinuti i ponoviti. Međutim, prema saznanjima Demostata, u REM-u ne očekuju da će biti uočene bilo kakve neregularnosti. Članovi Saveta REM-a uveravaju da će ceo postupak biti završen na vreme, i pre 4. avgusta, kako bi i preduzeće Emisiona tehnika i veze završilo svoj deo posla.

U javnosti je, međutim, odjeknula izjava predsednice REM-a Olivere Zekić da to telo prilikom odlučivanja neće uzimati u obzir dosadašnji rad televizija. To bi, praktično, značilo da REM neće poštovati odredbe Zakona o elektronskim medijima. Prema odredbama tog zakona, ukoliko je podnosilac prijave već pružao medijsku uslugu REM prilikom odlučivanja mora da uzme u obzir i njegovu praksu u izvršavanju obaveza, kao i poštovanje programskog elaborata na osnovu koga mu je prethodna dozvola izdata.

Zekić je, pak, rekla da je aktuelni konkurs apsolutno nov, da niko ne gleda šta se događalo prethodnih godina i da svi kandidati imaju iste startne pozicije.

Ako bi se dogodilo da se postupak dodele dozvola za nacionalnu frekvenciju ne završi do 4. avgusta, nijedna televizija ne bi mogla legalno da emituje program na celoj teritoriji Srbije. Naime, kada jednoj televiziji koja je imala nacionalnu frekvenciju dozvola istekne, a ne dobije novu, ona mora da obustavi emitovanje programa. Ukoliko to ne uradi, REM zahteva od operatora da prekine distribuciju sadržaja. Međutim, televizije Pink, Happy, Prva i B92 ne bi u tom slučaju nestale i sa kabla, jer imaju dozvole za kablovsko emitovanje koje ističu tokom 2024. i 2025. godine. Te dozvole se produžavaju na osnovu zahteva, a ne putem javnog konkursa.

Prvi konkurs za dodelu frekvencija za televizijsko i radio emitovanje raspisan je 2006. godine i tada je odlučeno da se dodeli pet televizijskih frekvencija za nacionalnu pokrivenost. Tada su dozvole dobile B92, Pink, Fox (sada Prva), Avala i Hepi. Televiziji Avala je oduzeta frekvencija 2012. godine, dok su ostalim televizijama dozvole produžene do ove godine.

Za preostalu, petu dozvolu konkurs je raspisan dva puta 2013. godine, ali nijedan od kandidata (TV Nova i TV Kopernikus) nije dobio dovoljan broj glasova. Na konkurs 2018. godine su se prijavili Studio B, Kopernikus i BK Telekom, ali nisu ispunili potrebne uslove. U konkurs ove godine uopšte nije uvrštena peta frekvencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari