Jedni bi sakrili rijaliti prošlost, drugi obećavaju svetliju budućnost: Šest televizija na ispitu REM-a u trci za nacionalnu frekvenciju 1foto Miroslav Dragojević Danas

„Ako smo i kršili zakon, nećemo više majke mi“, tako bi se ukratko mogao sumirati utisak sa današnjeg predstavljanja kandidata za nacionalnu frekvenciju, odnosno njihov odgovor na pitanje čime garantuju da će ispuniti svoje elaborate. A elaborati, pisani podnesci u kojima se navodi kako će izgledati program televizija ubuduće, toliko su savršeni da bi svi kandidati komotno mogli da dobiju nacionalnu frekvenciju.

Vlasnik Pinka Željko Mitrović je, na primer, bio sušta suprotnost od onog Mitrovića kojeg smo gledali u duelu sa Savom Manojlovićem. Bio je tih, smiren, na momente je delovao čak i ponizno, strpljivo je odgovarao na pitanja, poput studenta na ispitu.

Dok je Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a sve vreme delovala kao stroga učiteljica zavodeći red, prekoravajući i ponekad se šaleći sa „učenicima“.

Mitrović je došao u REM u društvu svog pravnog zastupnika, finansijskog i direktora razvoja, kao i nekoliko urednika.

Pored novinara koji su pratili razgovor, bez prava da postavljaju pitanje, u sali je bio i Savo Manojlović iz inicijative Kreni promeni, koji je za Danas rekao da je akreditovan kao novinar jednog lokalnog radija sa Kosova, da mu nije cilj da bilo šta kaže, već da preko majice pošalje poruku. Na njoj je pisalo „Ko je naručio spot protiv Olivera Ivanovića?“ Sedeo je tik iza Mitrovića, ali između njih nikakve interakcije nije bilo.

Predsednica Saveta REM-a ga je takođe primetila u publici, pitajući ga da li je akreditovan, na šta je on potvrdno odgovorio.

Na pitanje Olivere Zekić šta kvalifikuje Pink da dobije nacionalnu frekvenciju, Željko Mitrović je naveo korporativne prednosti. Kako je istakao, Pink je najgledanija televizija , njeni tehnički kapaciteti, broj studija i broj zaposlenih, nadmašuju kapacitete svih ostalih televizija zajedno.

Vlasnik Pinka je predstavljajući svoj program, naveo da će doći do rekonstrukcije, odnosno izmene programske šeme na Pinku. Kako je naveo, i do sada je program ružičaste televizije imao dečiji, dokumentarni ili kulturni program, ali to nije bilo jasno navedeno jer su prilozi išli u okviru različitih emisija.

Kako je istakao, to će se od sada promeniti, pa će uz svaki prilog „makar on trajao tri minuta“ ići oznaka da je reč o, na primer, dečijem programu. Mitrović je, predstavljajući elaborat, naveo da će informativni program činiti 20 odsto programa Pinka, isto toliko u zbiru činiće dečiji, naučno-obrazovni, kulturni i dokumentarni program. Rijaliti će takođe iznositi petinu programa, isto toliko reklamni deo, a ostatak je zabavni program.

Na pitanje članice Saveta REM-a Judite Popović šta je garancija da će ovako dobar elaborat Pink i ispuniti, s obzirom da su izveštaji REM-a proteklih godina bili negativni kada je ova televizija u pitanju, Mitrović je odgovorio da su čvrsto rešili da ispune sve iz elaborata.

S obzirom da je Popović u više rečenica izlagala svoja zapažanja o Pinku, Mitrović je u jednom momentu zamolio da odgovori, „jer mu se oduzima vreme“, na šta je Popović rekla „nećete vi biti prekinuti, mene će predsednica prekinuti, što je jedna vrsta mobinga“.

– Ja vas mobingujem?! – upitala je Zekić.

Judita Popović i Željko Mitrović su nastavili razgovor koji su oboje ocenili kao konstruktivan, ali ga je predsednica REM-a naglo prekinula.

Potom se oglasila Aleksandra Janković, ućutkujući Juditu Popović, navodeći niz pohvala na račun Pinka i Željka Mitrovića, posebno „što radi na širenju verskih sloboda“ i govora protiv mržnje. Janković je kasnije pohvalno govorila i o televiziji Hepi, iako je ona najviše kažnjavana.

Upitan o otvorenim pismima, Mitrović je naveo da su ona uvek bila posledica napada na njega, nekog od zaposlenih ili samu televiziju.

– Mi ne podnosimo jezik mržnje, ali se on upotrebljava protiv nas. Uvek je bila odbrana, nikoga prvi nismo napadali. Ako treba da puštamo da nas udaraju sa drugih medija, a da mi ne možemo tamo da se branimo, recite nam kako to da uradimo – pitao je Mitrović.

Glavni i odgovorni urednik Hepi TV Milomir Marić odgovarao je na pitanja članova Saveta REM-a, a prvo je, kao i kod svih kandidata, glasilo – zašto televizija Hepi zaslužuje nacionalnu frekvenciju.

– Hepi TV se dokazala, iako je imala različita lutanja kroz sadržaje, da može da ostvari zavidne rezultate u gledanosti. Sada smo se profilisali i potrebno nam je da nastavimo… – započeo je Marić.

– Naročito proruske emisije i goste – ukazala je Olivera Zekić, na šta joj je Marić odgovorio da imaju i proruske i protiv ruske sadržaje.

Svi koji kritički govore u ruskoj agresiji mogu da dođu kod nas, poručio je Marić.

– Suza suzu stiže, Mariću, objasnio si nam – rekla je Zekić.

Odgovarajući na pitanje Judite Popović šta je garancija da će Hepi ispuniti elaborat, Marić je odgovorio da su oni toliko kažnjavani, i da su izvukli pouku.

– Hepi sada niko ne može da prepozna, poručio je Marić, dodajući da dve godine nisu kažnjavani.

Popović ga je ispravila navodeći da su imali upozorenja prošle godine, a Marić je rekao da su to „sitne mere, i da više nema nikakvih problema“.

– Niko se više ne žali na nas – poručio je Marić, pitajući zašto Simo Spasić nije pušten u salu. On je naglasio da više neće biti prisilnog rijaliti programa (gde su učesnici zatvoreni u prostoru), već će se okrenuti ka neprisilnim rijalitijima.

– Parova više neće biti – poručila je Zekić uz konstataciju sa kojom se Marić saglasio da su im konkurentske televizije „maznule“ rijalitije.

Predstavljajući televiziju Nova S, koja je aplicirala za nacionalnu frekvenciju, izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić istakla je da UM posluje u osam zemalja jugoistočne Evrope, da je na tržištu Srbije prisutna od 2006. i da je prepoznata po kvalitetu svog programa.

– TV N1 je pokrenuta 2014. a Nova S 2019. i za tako kratko vreme postigla je zapaženu gledanost. Naši programi su prepoznatljivi po imperativu kojim se vodimo, a to su medijske slobode i nepristrasnost u izveštavanju – ukazala je Subotić.

Od svog nastanka do danas Nova S je postigla kontinuiranost rasta gledanosti, ali i kvalitet programa koji se razlikuje od drugih televizija, naglašeno je na prezentaciji.

Direktor Nove S Predrag Pavlović istakao je da su se borili za gledanost, ali da su objektivnost i društvena odgovornost nešto na čemu su insistirali, i čega će se držati i ubuduće.

Džordž Makris, programski direktor na nivou medijske grupe, ukazao je na sadržaj Nove S – 100 sati serijskog programa, vraćanje kviza Milioner, rijaliti, poput Survivora „bez seksa i diskriminacije“, uz mnogo novih sadržaja.

Gde ste registrovani – pitala je Olivera Zekić, aludirajući na Luksemburg.

– Nova S je novoosnovano društvo, produkcioni kapaciteti vezani za Srbiju se nalaze u Srbiji, poručili su iz Nove.

Finansijski su samoodrživ projekat, poručili su na kraju predstavljanja elaborata.

Izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić istakla je, predstavljajući TV N1, da je zaštita slobode medija, interesa javnosti i građana kao i kredibilno istraživanje, nešto što odlikuje ovu televiziju koja se na prostoru Srbije emituje nešto više od sedam godina na kablovskom kanalu.

Direktor programa N1 Igor Božić istakao je da N1 zaslužuje da ga vide svi građani Srbije jer to zaslužuju informacije koje N1 pruža.

– Okosnica našeg programa je informativni program, ali smo se potrudili da ispunimo uslove konkursa i naš program imaće više dečijeg, kulturnog, naučnog i ostalog sadržaja. Kako smo da sada radili, poštujući standarde profesije, radićemo i ubuduće, što je potvrda da ćemo ispuniti elaborat – poručio je Božić.

On je dodao da N1 ima razgranatu dopisničku mrežu što znači da brzo reaguju i da brzo izveštavaju. Istakao je i da je ova televizija otvorena za sve političke činioce, objektivna i kredibilna.

– Kredibilitet je jedna od naših osnovnih karakteristika a nju, između ostalog, pokazuje i više od 40 novinarskih domaćih i međunarodnih nagrada – naveo je Božić, dodajući da se posebno ponosi dokumentarnim programom „koji je podignut na viši produkcijski nivo“ i takođe niže brojne nagrade.

– Koliko ste objektivni od 1 do 10, pitala je Olivera Zekić.

– Neka na to pitanje odgovore gledaoci, poručio je Božić, uz konstataciju Zekić „ili mi na konkursu“.

Profesor Rade Veljanovski govorio je o tome da je cilj N1, koji će smanjiti deo informative, da proširi ciljnu grupu gledalaca i pruži raznovrsniji program – dečiji, kulturni, naučni i ostalo.

Ljubica Vukotić, direktorka BK Telekoma, predstavljajući elaborat BK TV rekla je da neće biti televizija koja će se trkati sa rijaliti televizijama.

Ona je navela da istraživanja pokazuju da gledaoci žele da vide nekadšnju BK televiziju, da je bila u vrhu gledanosti i da joj se najviše verovalo. To će biti porodična televizija, dodala je, sa svim neophodnim sadržajem koje pravilnici zahtevaju.

Svoj program predstavila je danas i UNA televizija, koju su nadležni predstavili kao TV sa porodičnim programom, prvenstveno sa edukativnim, naučnim i kulturnim sadržajem.

– Mislili smo na buduća pokolenja – poručili su sa UNA TV.

Sutra Prva, B92, KCN, TV2 i Kurir

Za sutra su ostali razgovori sa nadležnima sa Prve, B92, KCN, TV 2 i Kurir televizije. Pre nego što su se glavni akteri juče pojavili, ispred zgrade REM -a stajao je Simo Spasić sa provokativnim i uvredljivim transparentom na kojem se list Danas, N1 i Nova „prozivaju“ da ignorišu srpske žrtve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari