Deveti protest “Srbija protiv nasilja” u Nišu biće održan večeras, a tema će biti “Niško zlatno doba”.

Protest će se održati ispred Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnice i gradskih većnika, sa početkom u 19 časova.

O “Niškom zlatnom dobu” govoriće Danijela Vujošević, aktivistkinja i Maja Delibašić, psihološkinja i učesnica građanskog protesta u odbrani brda Beli vrh u niškom selu Gornji Matejevac, koji je Grad nameravao da “otme” od meštana u korist investitora.

Tehnički organizatori protesta su kazali da je namera da se ukaže na brojna poskupljenja- komunalija, osnovnih životnih namirnica i svih ostalih roba i usluga, koja posebno pogađaju Niš i jug zemlje, gde su prosečne plate najniže, a siromaštvo najveće.

Na protestu bi još jednom trebalo da se ukaže na loš odnos centralne vlasti prema ovom delu zemlje, koji je zapostavljen i sve prazniji od stanovništva.

Prema najavama, okupljeni će pružiti podršku građanima Bačke Palanke, koji protestvuju zbog pogibije dečaka od pokidanih strujnih kablova koji danima nakon suprećelijske oluje nisu bili uklonjeni ili obezbeđeni.

Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ zahtevaju hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zahtevi su i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Zahteva se, takođe, smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina i hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će se razmotriti odgovornost vlade i bezbednosna situacija u zemlji.

Ovaj protest u Nišu tehnički organizuju Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Stranka Zajedno- Moramo, Demokratska stranka, Zeleno- levi front, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari