Direktor NVO: Šest uslova Kurtija politički cirkus, izazvao i produbio podele među partijama 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Direktor Kosovskog instituta za evropske politike Demuš Šaša ocenio je danas da su šest uslova za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), koje je predstavio premijer Kosova Aljbin Kurti, „improvizacija i trenutna politička senzacija“.

„Način na koji je premijer (Aljbin Kurti) postupio ubacujući ovih šest uslova sa neba u politički cirkus, samo je produbio podele među partijama po ovom pitanju“, napisao je Šaša na društvenoj mreži Fejsbuk.

Šaša je rekao da postoje dve stvari koje ostavljaju „loš ukus“ za način na koji je predstavljeno tih šest uslova.

Prema njegovim rečima, premijer ih je predstavio u kontekstu trenutnog obračuna sa opozicijom, a ne kao proizvod ozbiljnog političkog procesa koji ima za cilj da političke principe pretvori u državnu politiku.

Šaša je kazao da Kurti treba da obavesti opozicione lidere i da započne poverljivi dijalog u cilju razmene mišljenja.

Kurti je na sednici skupštine Kosova rekao da „ne može biti formirana jednonacionalna zajednica“ i da je neprihvatljiv postojeći naziv ZSO.

On je rekao da je prvi uslov za formiranje ZSO taj da mora da se poštuju Ustav i zakoni Kosova.

„Ona (ZSO) ne može imati nikakvu javnu ili izvršnu vlast, samo mora da služi horizontalnoj saradnji opština kako je utvrđeno po Ustavu“, kazao je Kurti.

On je naveo da je treći uslov za formiranje ZSO da prava nacionalnih manjina „moraju ojačati princip reciprociteta između dve države (Kosova i Srbije)“, pri čemu, kako je rekao, treba imati u vidu evropske standarde i modele.

Takođe je rekao da je jedan od uslova za formiranje ZSO, „gašenje nelegalnih institucija na severu Kosova i predaja nelegalnog oružja“.

„Peti uslov je da je ZSO deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznanja i pošto je Srbija prihvatila principe Povelje UN u vezi sa Kosovom“, kazao je Kurti.

Dodao je da je poslednji uslov da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče pisma upućena članicama EU sa pozivom da ne prihvate prijavu Kosova za članstvo u EU jer to, kako je ocenio, predstavlja kršenje Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari