Ditman: Podržaćemo Srbiju na evropskom putu 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman poručio je danas da Nemačka ostaje posvećena pristupanju regiona Evropskoj uniji (EU), posebno Srbije, podsećajući da je njegova zemlja odlučno podržala stav da se na Međuvladinoj konferenciji otvore tri nova poglavlja sa Srbijom.

Ditman je, na skupu „Beogradski dijalozi: Evropa izmeрu nacionalizma, populizma i proširenja“, rekao da se mora biti iskren i reći da je EU u fazi u kojoj se snažno bavi unutrašnjim problemima i sopstvenim reformama.

Kada je reč o Srbiji, Ditman je rekao da postoji okvir pregovora i da nema novih uslova za otvaranja tri poglavlja.
Podržavaćemo Srbiju na njenom evropskom putu jer je to i u našem vlastitom interesu, zainteresovani smo za unapređenje stabilnosti u regionu, poručio je Ditman. On je istakao i da Nemačka u nekim tačkama sarađuje sa Srbijom kao da je ona već članica EU, poput izbegličke krize.

On je istakao da je uveren u značaj EU, koja je nastala kao sredstvo za prevazilaženje rata u Evropi, potom je postala uspešna privredna priča koja je sada u fazi izazova.

Ekonomska i finansijska kriza koje su počele 2008. godine nisu dovele u pitanje osnove EU, ali smo pokazali da sa tim umemo da se izborimo. Usledila je izbeglička i migrantska kriza, a tu se zahvaljujem Vladi i graрanima Srbije što su odgovorno i humani postupali, rekao je Ditman.

Povećan broj teroristiиkih napada i svi ovi ostali izazovi doveli su do jačanja populistiиkih, nacionalističkih stranaka, a neki od odgovora koje čujemo je svoрenje na naglašavanja suvereniteta nacionalnih država, dodao je on.

To nije, smatra Ditman, odgovor na izazove koji su transnacionalni.

Uveren sam da ćemo odgovore na sva ta pitanja moći da formulišemo samo u zajedničkom okviru, da uključimo graрane još više i radimo na tome da se EU jaиa, rekao je Ditman.

Uveren sam da će nam onda poći za rukom da EU izaрe iz krize, jača i snažnija nego što je u nju ušla i da će to biti EU u kojoj жemo Srbiju moći da pozdravimo kao članicu, rekao je Ditman.

Zamenik šefa delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Oskar Benedikt ocenio je da kao Austrijanac i svedok nedavnih predsedničkih izbora u toj zemlji moћe da konstatuje da se pokazalo da je proevropski pristup najbolji, iako je skoro 47 odsto birača glasalo za desničarskog kandidata.

Proteklioh 20 godina imali smo proširenje kao najuspešniju spoljnu politiku EU, ocenio je Bendikt koji je naglasio da postoji i dalje posvećenost nastavku proširenja.

Postoje teškoće i javno mnenje u zemljama EU nije najpovoljnije i to iz razloga ekonomskih teškoća posle krize 2008. godine, ali ubrzo жemo videti pozitivnije okruћenje i rast, smatra Benedikt.

Benedikt je ocenio da je Srbija ostvarila značajan napredak, otvaraju se nova poglavlja, uz već četiri otvorena.

Otvaranje poglavlaj je samo simbol za napredak koji se ostvaruje, rekao je Benedikt navodeći kao primer poglavlja 23 i 24.

Tu smo definisali šta treba da se uradi, rok u kojem se reforme moraju spovesti. Neжe biti dobro ako za godinu dana imamo izveštaj u kojem se navodi da je poglavlje otvoreno, a nema napretka. Imaćemo negativnu reakciju da Srbija ne иini ono što je potrebno, ukazao je Benedikt.

Ne treba da se plaљimo populizma, jer ima snaga koje stvaraju strah i na njega daju najjednostavnije odgovore. Ne treba da se plašimo budućnosti, treba da je gledamo sa optimizmom i postavimo što više prepreka populistima da ih ne mogu preskočiti, poruиio je Benedikt.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari