Đilas: Bojkot uspeo, vlast neće imati legitimitet 1Foto: Beta/Branislav Božić

Predsedavajući opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas izjavio je večeras da, prema poslednjim podacima i projekcijama kojim raspolažu, izlaznost birača u Srbiji nije premašio 42 odsto, a u Beogradu 36 odsto.

Đilas je na konferenciji za štampu posle zatvaranja birališta rekao da je time „Srbija nedvosmisleno rekla ‘Ne!’ (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću“, procenio da je bojkot uspeo i da vlast koja će biti formirana neće imati legitimitet.

Rekao je da su podaci koje je izneo, dobijeni od posmatrača koji su vodili evidenciju broja izašlih birača, da su podatke za Beograd vodili „iz sata u sat“.

„Bojkot je time ispunio smisao. Mi smo dobijali informacije o pretnjama, ‘bugarskom vozu’, pojedincima koji su glasali više puta… Sve to je zvanično zabeleženo na više od pet odsto birališta. U poslednja tri sata nastupila je otimačina, kada je režim upao u paniku, pa je beležen rast (broja izašlih) od pet odsto na sat, uz potpuno prazna biračka mesta“, rekao je Đilas.

Ocenio je da su današnji izbori sa „najmanjom izlaznošću (birača) u istoriji moderne Srbije“ i da iz trenutne, kako je ocenio, krize postoje „samo dva puta“.

„Prvi je produbljavanje krize, povećanje agresija, podizanje tenzija. To nikome neće doneti dobro. Drugi je izgradnja jasnih mehanizama, oslobadjanje medija, oslobadjanje ljudi… Pripreme za održavanje slobodnih izbora“, naveo je Đilas.

Pozvao je predstavnike Evropskog parlamenta koji je poslao misiju na posmatranje izbora, da sa formalnih predju na suštinske razgovore, i da se, po modelima „koji postoje na području Zapadnog Balkana“, dodje do mogućnosti za održavanje „fer i poštenih slobodnih izbora“.

„Bez pritiska demokratskog sveta to će ići znatno teže“, naveo je Đilas.

Predsednik Pokreta za preokret, Janko Veselinović, kazao je da će SzS od sutra „boriti za slobodnu Srbiju“ i neće priznavati Skupštinu i Vladu koje će biti formirane na osnovu današnjih izbora, dok je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio da je bojkot uspeo već „danom predaja lista“, a ne saopštavanjem broja izašlih glasača.

„Videli smo ko će predstavljati kredibilnu opoziciju. Izlaznost je mogla da bude i 80 odsto – to ništa ne znači ako su neregularni… Suština je da ni u jednom od tri segmenta nemamo preduslove za slobodne izbore: ni slobodu informisanja, izjašnjavanja ili regularnu izbornu administraciju“, kazao je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari