Đilas: Pošto govorim drugačije od predsednika onda očigledno nešto krijem 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Nekadašnji gradonačelnik Beograda i lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas odbacio je mogućnost da se on može dovesti u vezu sa istragama protiv sadašnjeg slovenačkog premijera, bivšeg opozicionog lidera Roberta Goloba i saradnji režima Janeza Janše i Aleksandra Vučića.

U Sloveniji je odlučeno da se formira parlamentarna komisija koja će ispitati navode o saradnji režima Janeza Janše i Aleksandra Vučića u istragama protiv sadašnjeg slovenačkog premijera, tada opozicionog lidera Roberta Goloba i jednog od lidera srpske opozicije, nekadašnjeg gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa, piše ljubljansko „Delo“.

Na pitanje šta je slovenačka uprava za sprečavanje pranja novca u isragama mogla da nađe o njemu, Đilas je odgovorio kontrapitanjem zašto bi se ta uprava „na bilo koji način“ bavila njime kad u Sloveniji nikada nije imao nikakav račun.

„Nije mogla da nađe ništa jer ja ni u Sloveniji niti u bilo kojoj drugoj zemlji nikada nisam imao, niti imam bilo kakav račun. Zato se osnovano postavlja pitanje zašto se slovenačka uprava za pranje novca na bilo koji način bavila sa mnom, odnosno na osnovu čega je za račun srpske uprave sprovodila istragu u Sloveniji i koliko čujem i u drugim zemljama EU“, rekao je Đilas u intervjuu za „Delo“.

Odgovarajući na pitanje šta kao državljanin Srbije misli o „tako očito targetiranoj saradnji organa jedne i druge države“, Đilas je ocenio da se to „ne bi moglo nazvati saradnjom organa dve zemlje, već saradnjom dva nedemokratska režima u pokušaju pravljenja afera ljudima koji su tom trenutku kao opozicija ugrožavali te režime“.

„Moram da kažem da smo u ovom konkretnom slučaju mete bili gospodin Golob i ja, ali da je saradnja dva režima postojala i kada je u pitanju gospođa (Tanja) Fajon. Srpski tablodi su puštali tekstove sa lažnim podacima dobijenim od slovenačke strane, a onda su te tekstove prenosili slovenački mediji bliski Janezu Janši“, rekao je Đilas.

On je ocenio da je za „Srbiju je to na žalost normalno, ali za Sloveniju, demokratsku zemlju članicu EU je to zaista neverovatno“.

„Građani Slovenije, za razliku od građana Srbije, žive u zemlji u kojoj postoje institucije i slobodni mediji, pa su na izborima mogli da promene vlast. U Srbiji izbori su samo farsa pa je do promena mnogo teže doći“, naveo je Đilas.

Na konstataciju novinara da je takva zloupotrebe državnih organa za Sloveniju „neka vrsta egzotike“ i pitanje da li je tako nešto uobičajeno u Srbiji, Đilas je odgovorio kako je „u Srbiji je normalno da predsednik države više desetina puta u godinu dana“ za njega kaže da je ukrao 619 miliona evra“ i da šef države kaže više puta da ima račune na Mauricijusu“ i da se u medijima pojave „navodni izvodi“ iz tih računa u Dojče banci na Mauricijusu, iako Dojče banka zvanično objavi da uopšte nema banku na Mauricijusu“.

„U Srbiji je normalno da kada ja kažem da nemam nikakve račune direktor Uprave za sprečavanje pranja novca pokrene postupak sa obrazloženjem da je sumnjivo što ja to kažem, jer pošto govorim drugačije od predsednika onda očigledno nešto krijem!? U Srbiji je normalno da se u vreme policijskog časa sa stotina zgrada preko koncertnih zvučnika uz paljenje baklji emituje skandiranje kako sam ja lopov i da se utvrdi da su to radili pripadnici klana Veljka Belivuka kojima se danas sudi za desetine ubistava“, naveo je Đilas.

On je oenio i da je „u Srbiji normalno“ da se uhapse mnogi njegovi saradnici, „da budu u pritvoru po godinu dana i da posle osam godina ne da nema suđenja nego nema ni optužnice“.

Đilas je rekao i da ne odgovara na besmislice poput Vučićevih optužbi da je finansirao kosovske Albance i da radi na Razbijanju Republike Srpske.

Te besmislice su „u rangu onih da vakcinama hoću da Srbe pretvorim u zombije, što su takođe objavili“, naveo je Đilas, rekavši da je podneo više od 150 tužbi sudu zbog uvreda i laži.,a da je do sada izrečeno stotinak presuda u njegovu korist.

„Ali, pošto su kazne za političare i medije na nivou do 1.000 evra, oni nastavljaju da rade iste stvari. Posledice toga su da moju decu u školi tuku stariji đaci jer im je tata lopov i izdajnik, a da mene na ulici pojedinci vređaju, pljuju i fizički ugrožavaju“, rekao je Đilas za ljubljansko „Delo“.

On je naveio i da je potpredsednica SSP Marinika Tepić „zbog ugrožene bezbednosti morala da se preseli iz Pančeva u Novi Sad“, a zameniku predsednik njegove stranke Borku Stefanoviću su „metalnom šipkom razbili glavu i šutirali ga dok je u nesvesti ležao na trotoaru“.

Đilas je oenio da saradnja dveju država u cilju borbe protiv unutrašnjo-političkih protivnika vodi „u društvo koje gazi osnovna ljudska prava i vrednosti“.

„Srećan sam jer je Janša ipak bio samo incident u vašoj istoriji i Slovenija opet ima demokratsku vlast. Nadam se da će slovenačke institucije istražiti do kraja ovu aferu i da će odgovorni snositi zakonske posledice, kako niko nikada ništa slično ne bi ponovio“, rekao je Đilas u intervjuu za „Delo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari