Đilas: Srbija se nalazi u predizbornih 12 meseci, ne kajem se zbog sasatanka sa Vučićem 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

Lider Stranke slobode i pravde ( SSP) Dragan Đilas rekao je večeras da se Srbija nalazi u predizbornih 12 meseci i da, ako ne već do kraja godine, onda, u tom periodu od godinu dana, očekuje da se održe izbori na svim nivoima, osim predsedničkih.

Na pitanje da li ih očekuje do kraja godine odgovorio je: „Verujem da bi mogli biti ove godine, ali verujem da smo svakako ušli u tih 12 meseci pred izbore, da smo već u predizbornoj godini, u predizbornih 12 meseci“.

On je za Juronjuz Srbija (Euronews Srbija) kazao i da se ne kaje zato što se nakon izbora 2022. sastao sa predsednikom Srbije i liderom Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem i da bi ponovo išao.

Đilas je taj stav obrazložio time da „uvek treba da se razgovara“ iako je, kako je rekao, svestan, svih posledica i po njega i po rejting stranke koju vodi.

On je govoreći o sastanku sa Vučićem, ponovio da je to bio pokušaj njega i SSP da smire tenzije u društvu, ali da, kako je dodao, ni posle godinu dana „ne može da kaže da se to smanjilo“.

Rekao je i da je veća odgovornost za to na strani vlasti, te ocenio da i neki iz opozicije greše kada se utapaju u takav manir.

„Nije posao opozicije da ubeđuje građane da loše žive, to znaju, već da da predloge kako može da bude bolje“, kazao je Đilas.

Upitan šta je to što njegova strana želi, on je odgovorio da je to da Srbija uđe u EU.

Na pitanje šta bi izbori promenili rekao da prvo mora da se priča o promenama izbornih uslova, medijskoj sceni, nemogućnosti da komuniciraju sa velikim brojem ljudi: „Bez toga je teško napraviti promene“.

„Mi smo već tu, deo smo Evrope, evropski smo narod, mnogo smo dali da Evropa danas postoji. Moramo da budemo osim geografski deo tog kontinenta i njegov sastavni deo“, kazao je on.

Kazao je da SNS na svakim izborima dobija manji broja glasova, te ocenio da je to logično, jer narod vidi kako živi, te da je to „jasan pad, koji nije nevidljiv“.

Ponovio je i da SSP ne može da bude deo vlasti sa SNS, jer su, kako je kazao, njihove politike suprotstavljene.

Istakao je da je saradnja moguća sa svima koji žele Srbiju u EU, „ali da među njima nisu ni Miloš Jovanović,(Novi DSS), ni Vuk Jeremić (Narodna stranka), niti Boško Obradović (Dveri)“.

„Jasno sam rekao i posle izbora pre godina dana, nije dovoljno da ste protiv“, kazao je on.

Dodao je da je „saradnja moguća sa Pokretom slobodnih građanja, Slogom, Pokretom za promene“.

„Kada bi ljudi mogli da čuju, siguran sam da bi podrška bila veća od tih 25 odsto koje imamo“, rekao je on.

Govoreći o strankama koje se u Srbiji nazivaju desnicom, on je rekao da njihova politika nije desnica, već da su to „ekstremističke organizacije“.

„Menjate udžbenike, zabranjujete ljudima da slobodno hodaju jer su drugačije seksualne orjentacije, da uvedete ljude u sukobe oko Kosova… to nije desnica, to je ekstremizam“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari