Đilas: Vučić pozvao NIS i proizvođače benzina u „rikverc“, ja bih rekao da je „rikverc prop’o“ 1foto FoNet Ana Paunković

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je danas da se Srbija zadužuje enromrno po jako visokim kamatama, a da vlada Srbije danas čak uzima kredite od banaka sa kamatom 8.9 posto.

 

“Mi već dve godine kao Stranka slobode i pravde predlažemo da po ugledu na Kanadu, za 100 proizvoda koji se najviše prodaju u trgovnskim lancima vidimo šta je struktura cena. Koliko proizvođač, koliko posrednik, koliko trgovac zarađuju, kako smo došli do te cene. Ljudi koji se bave proizvodnjom, bilo to jabuka ili šljiva, znaju da to prodaju po jendoj ceni, a onda kada pogledaju u prodavnicima košta dva i po puta više. Da vidimo ko tu zarađuje. To što vi smanjite od 10 proizvoda, samo jednu vrstu, to ništa ne znači, to će da se proda, i ostanu ovih 9 po cenama koje postoje” izjavio je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, prenosi N1.

On je naveo da postoje parametri „koje treba da ispunite da biste mogli da se izborite sa inflacijom i funkcionišete“, kao i da je prvi parametar je stabilost u državi.

„Da li ga imamo? Nemamo. Drugi parametar je prestanak seliktivnog deljenja para, štampanja para, zaduživanja, da li imamo to? Nemamo. Morate imati jasnu antimonopolsku politiku jer su mnoge cene kod nas jako visoke zbog monopola, da li je imamo? Nemamo. Poslednje je da li imamo kontrolu strukture cena. Nemamo ni to“, rekao je Đilas. To je taj model koji je Vučić propagirao pre godinu dana, kada je izašao na televiziju jednom od ovih stotina puta i rekao da je on zvao NIS i proizvođače benzina i tada je rekao da cene idu u rikverc, ja bih rekao da je rikverc, što bi rekao naš narod “propo”. Što se tiče cena očigledno taj menjač za rikverc ne radi, rade samo brzine ta 4. I 5, brzine gde je pun gas“, rekao je Đilas.

On je naveo i da je SSP usvojio “Deklaraciju za sprečavanje propadanja Srbije”.

„Mi znamo da su porasle cene hrane, 56 do 58% za tri godine, plate nisu porasle toliko, mi znamo da je svaka porodica u Srbiji zadužena za 1000 evra samo u ovih devet meseci i da je dug 35 milijardi evra, znamo kolika je infacija, znamo kakvo je stanje što se tiče nasilja, kriminala, korupcije koja razdire sve živo“, naveo je on.

„A Šta treba da uradimo? Stanemo sa zaduživanjima, napravimo pregled šta nam zaista treba, infrastukturni projekti – da, ali da vidimo koji, da li svuda mora da bue pun profil autoputa, da li su potrebni fudbalski stadioni, ja muslim da nisu. Da vidimo koliko trošimo para na korupciju, danas je u svakom biznisu sa državom je zarada od 50-80 posto koju neko uzima sa strane, kad to isečemo, ostaju nam pare u budžetu. Rekli smo kako promenom modela promenom finansiranja zdavstva povećamo plate. Hoćemo ozbiljne strane investiture koji će dati plate iznad proseka i omoguće sindikalno udruživanje. Za sve to je neophodno da se uskladimo sa Evropom. To ne moće bez bliske saradnje sa Evropskom unijom. Nama je ulazak u Evropsku uniju pečat na tome da mi živimo bolje“, istakao je on.

Đilas je rekao da bez usklađivanja sa Evropom nema napretka.

„Zaboravili su svi, a to je bilo 15. maja prošle godine, Aleksandar Vučić je rekao skočiću u bazen na Tašmajadan u odelu ako dobijemo tu investiciju, očekujemo odluku jednog ozbiljnog proizvođača automobila da li će investirati u našu zemlju…Jel skočio u bazen Aleksandar Vučić? Pa nije. Taj investitor zaista nije došao, nijedan ozbiljan, veliki strani investito neće doći u zemlju koja se nije uskladila sa Evropom“, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari