Đorđe Miketić: Selaković hitno da objasni skupštini šta je potpisao sa Lavrovim 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ/DS

Narodni poslanik „Moramo-Zajedno“Đorđe Miketić zatražio je danas da ministar spoljnih poslova Nikola Selaković hitno, pred skupštinskim Odborom za spoljnu politiku objasni šta je tačno potpisao u Njujorku sa Sergejem Lavrovom.

„U čije ime je to potpisao i po čijem nalogu? Da li je to njegov lični čin, da li je potpisan po nalogu predsednika Srbije ili predsednika Rusije ili je vlada u tehničkom mandatu donela odluku da Srbija odustane od puta pristupanja EU, na šta nema pravo“, upitao je Miketić.

On je saopštio da je javnost iz medija saznala da je ministar spoljnih poslova u vladi u tehničkom mandatu, u prostorijama ruske misije u Njujorku sa ministrom Lavrovom potpisao nekakav dokument, a da je nakon toga saopšteno da je „u pitanju plan geostrateških konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za sledeće dve godine“.

Miketić je naveo da se Srbija obavezala se da će na svom putu pristupanju EU, kroz poglavlje 31, uskladiti svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unij, te da ako neko želi da taj institucionalni put u Evropsku uniju prekine, mora to da uradi kroz institucije ove zemlje, po zakonu.

„Da se o tome povede dijalog u Narodnoj skupštini, da nova vlada predloži nov put i da se o tome glasa. Stoga, zahtevamo da ministar Selaković hitno objasni javnosti, na rasornom skupšinskom odboru, šta je i zašto potpisano sa ministrom Lavrovom“, rekao je Miketić.

On je takođe istakao da Srbija treba hitno da uvede sankcije režimu u Moskvi, i to ne samo zbog usaglašavanja politike sa EU, već zbog toga što je pretnja atomskom bombom Ukrajini – neljudska.

„Ova pretnja ugrožava svakog čoveka na našoj planeti kao i budući mir u svetu. Srbija se prema ovim imperijalnim potezima režima u Moskvi, hitno mora odrediti“, navedeno je u saopštenju poslanika „Moramo-Zajedno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari