Đorđević: Zapad kriv za dešavanja u Ukrajini, podrška miru 1foto Miroslav Dragojević

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oglasio se jutros saopštenjem povodom pokretanja ruskih vojnih snaga i otpočinjanja „akcije u cilju zaštite ruskih interesa“ u Ukrajini. Tim povodom Đorđević je za dešavanja u Ukrajini okrivio „Zapad koji godinama gura Ukrajinu i Ukrajince u nepotreban rat u kom ne mogu da pobede“.

„Od 2014. godine i organizacije Majdanskog prevrata traje neprekidno guranje Ukrajine u sukob sa mnogo većim i moćnijim susedom. Ovakvi sukobi odgovaraju jedino i isključivo Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim evropskim satelitima, a ne Rusiji i Ukrajini“, istakao je Đorđević u pisanoj izjavi.

On je dodao da ovo „nije prvi put da Zapad radi ovakve stvari“:

„Sukobi u bivšoj Jugoslaviji i na Kosovu i Metohiji, kao i ilegalna agresija NATO na našu zemlju 1999. godine, praćena povlačenjem naše vojske s Kosmeta i kasnija nelegalna secesija tzv. države Kosovo poslužili su kao presedan koji se Zapadu sada vraća poput bumeranga. Zato je pozicija vodećih zapadnih država licemerna i neprincipijelna“, dodao je lider Oslobođenja.

Đorđević je podsetio da je jedini zahtev Rusije bilo dobijanje garancija od Zapada da Ukrajina neće postati članica NATO, što je Zapad odbio i tako doveo do ove situacije.

„I zato, kao pripadnici naroda koji je često nepravedno stradao pod bombama, možemo samo da se nadamo da će se vojna dejstva što pre završiti i biti uspostavljen mir, da će se strane vratiti pregovaračkom stolu i da će ruskom narodu biti garantovana sva prava u skladu s međunarodnim standardima, te da će se bratski ukrajinski i ruski narod odupreti silama koji žele da ih posvađaju zarad svojih geopolitičkih interesa“, zaključio je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari