Đukić Dejanović možda bez potpredsedničkog mesta 1Foto: FoNet / Zoran Mrđa

Deseti kongres Socijalističke partije Srbije koji će biti održan danas (subota) u Centru Sava, neće doneti neke velike promene u vrhu stranke, osim što, kako Danas nezvanično saznaje, Slavica Đukić Dejanović najverovatnije više neće biti Dačićeva potpredsednca.

Izvori Danasa, međutim, tvrde da će ona zbog funkcije ministra, i dalje ostati deo najužeg rukovodstva i član Predsedništva stranke.

S obzirom da je za predsednika SPS predložen jedino Ivica Dačić, dosadašnji lider – 2.700 delegata Kongresa neće imati težak zadatak. Veruje se da će velika većina delegata dati punu podršku Dačiću za nastavak reformskog kursa i politike koju sprovodi u ostvarivanju moderne socijaldemokratske partije.

„Mi smatramo da se od prošlosti ne živi, već iz prošlosti želimo da izvlačimo pouke, afirmišemo ono što je dobro, ali želimo da ponudimo one odgovore na ključna pitanja koja danas muče Srbiju. Želimo da utičemo na sadašnjost, jer prošlost ne možemo da promenimo. Sve ono što radimo sada ne radimo zbog prethodnih 28 godina, već zbog narednih 28 godina. Nije najveća naša snaga u tome da nikada ne padnemo, već da kada padnemo znamo da ustanemo da se podignemo i uspravimo. I upravo iz tog razloga kažemo da su sinonimi SPS kontinuitet, trajnost i stabilnost, a naš predsednik Ivica Dačić je čovek koji je od 2.000 do danas znao da donese odluke koje su bile ključne i u interesu građana i interesu Srbije, ostavljajući uvek po strani stranačke interese“, kaže za Danas izvor iz SPS. Delegati kongresa u Sava centru, osim predsednika stranke izabraće i Glavni odbor, Statutarnu komisiju, Nadzorni odbor, a očekuje se da će velikom većinom biti doneta i programska deklaracija SPS.

Izvori Danasa navode da bi Glavni odbor trebalo da izabere članove Predsedništva, a na predlog Dačića i nove potpredsednike. Ne očekuje se međutim, da će zaokruživanje rukovodstva SPS biti završeno odmah, već se više veruje da će biti ponovljen scenario sa prošlog kongresa, kada je izbor rukovodstva zaokružen tek nekoliko meseci kasnije.

“ Među potpredsednicima, kada god oni budu izabrani, neće biti velikih promena. Dačić će, kako sada stvari stoje za potpredsednike predložiti Branka Ružića, Žarka Obradovića, Novicu Tončeva, Aleksandra Antića, Predraga Markovića, ali i Dušana Bajatovića. Velikih promena neće biti ni u Izvršnom odboru, jer će Vladan Zagrađanin ponovo biti predložen za tu visoku funkciju. Portparol SPS i šef poslaničke grupe u parlamentu Srbije ostaće Đorđe Milićević, a novinu će predstavljati značajan broj mladih ljudi u Predsedništvu. I tu se, po svemu sudeći, krije iznenađenje koje priprema Ivica Dačić“, kaže izvor Danasa iz SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari