Đurđević Stamenkovski: Licemerno da neko dovodi u pitanje posetu Lavrova, a ne postavlja pitanje kada se sa Putinom dogovara cena gasa 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

-Tačno je da je zvanična politika Srbije politika evrointegracija, ali moramo uzeti u obzir da Mađarska kao članica EU slobodna da razvija odnose sa Ruskom Federacijom i da ima međunarodnu saradnju bez obzira na odnos EU sa Rusijom. Posetu Lavrova smatram pozitivom zato što je u saglasju sa politikom vojne i političke neutralnosti, jer ako smo pre nekoliko dana imali posetu Viole fon Kramon, ne vidim zašto ne bi pružili gostoprimstvu ruskom ministru, navodi predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, koja za naš list kaže i da će 7. juna prisustvovati prijemu u ruskoj ambasadi.

Šef ruske diplomatije prisustvovaće 7. juna povodom ruskog Dana državnosti prijemu u Beogradu, u ruskoj ambasadi, a istog dana očekuju ga i sastanci sa predsednikom Srbije i ostalim visokim zvaničnicima, potvrđeno je Sputnjiku.

Predsednica Zavetnika kaže da je poziv za prijem dobila od ruskog ambasadora Bocana-Harčenka, a pretpostavlja da protokol nalaže da prisutan bude i Lavrov. Svrstavanje stranke čija je predsednica u odnosu na ukrajinsku krizu nije neophodno, navodi Đurđević Stamenkovski i napominje da će nastaviti da brane srpsko-ruske odnose jer je na tome Zavetnici insistiranju kada je u pitanju spoljna politika.

Predsednica Zavetnika kaže da u obzir treba da se uzmu odnosi Srbije sa Rusijom koji su na visokom nivou, te da je Rusija strateški partner Srbije.

-Mislim da svi koji priželjkujemo okončanje sukoba u Ukrajini ne možemo zanemariti činjenicu da se nijedan rat nije završio dok se nije pregovaralo sa obema stranama. Dakle, onaj ko ne želi razgovor sa Sergejom Lavrovim ne želi da se sukob u Ukrajini okonča što bi bilo na obostranu korist ne samo ukrajinskog i ruskog naroda, već i čitave Evrope koja trpi posledice ukrajinske krize koje poprimila globalne razmere, navodi Đurđević Stamenkovski.

Ona dodaje da ruski šef diplomatije u Srbiju nikada nije dolazio sa ultimatumima, već je, kaže, dolazio kao prijatelj i partner koji poštuju srpski teritorijalni integritet i suverenitet i porukom da će poštovati Rezoluciju 1244.

-Sergej Lavrov je pre nekoliko meseci dao podršku neformalnoj inicijativi da Srbija bude domaćin potpisivanju mirovnog sporazuma između zaraćenih strana i mislim da Srbija nikako ne sme sebe da svrstava na neku stranu, naročito zato što je energetski zavisna od Ruske Federacije i zato što se ova zemlja pokazala kao siguran partner u prethodnom periodu. Malo je licemerno da neko dovodi u pitanje da li Srbija treba da dočeka Sergeja Lavrova, a ne postavlja pitanje kada se sa Putinom dogovara cena gasa. Ako hoćemo prijatelji, ne možemo selektivno biti prijatelji, kaže predsednica Zavetnika.

Ona dodaje da je svaka zvanična poseta dobra za Srbiju i da treba dočekati svakog stranog zvaničnika koji želi da dođe u posetu.

-Mislim da svaka diplomatska poseta je dobra za Srbiju pogotovo zato što se u prethodnom periodu, kako preko režimskih tabloida tako i izjava visokih funkcionera, sticao utisak da Srbija namerava da Rusiji uvede sankcije ali da se sa time odugovlači. Iz tih razloga mislim da je možda korisno da se o tome direktno sa Lavrovim razgovara. Ne mislim da Vučić vodi prorusku politiku, ali da je svakako svestan da je Srbija na neki način dužna da štiti svoje interese, što znači da sarađuje sa ruskom državom, zaključuje Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari