Đurić: Očekujem relaksiranje tenzija u Briselu 1Foto: www.mc.rs

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da sutrašnji sastanak u Briselu može da donese relaksiranje tenzija, kao i rad rad na sprovođenju onoga što je već dogovoreno.

To će biti još jedna prilika da iskažemo našu potrebu i želju da se ono što je dogovoreno ostvari i sprovede i da izrazimo naše uverenje da se samo kroz dijalog mogu rešavati problemi, istakao je Đurić.

U Briselu se sutra sastaju predsednik Srbije Alekdsandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači. Neformalnom sastanku, koji organizuje Federika Mogerini, prisustvovaće i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, šef pregovaračkog tima Marko Đurić je rekao  da je veoma važno da se razgovara.

„Mi smo u mandatu Vlade Aleksandra Vučića imali 223 različita sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine i mogu da kažem da je to jedan od važnih ako ne i glavnih razloga što možemo da se pohvalimo time da u prethodne tri ili četiri godine nijedan Srbin i nijedan Albanac nije poginuo na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, razgovor je uvek lekovit i razgovor je način da se problemi rešavaju.

Govoreći o sutrašnjem sastanku u Briselu, Đurić kaže da će to biti sastanak od ključnih političkih figura Srba i Albanaca, najkompetentniji legitimni izabrani predstavnici naše države i predstavnici političara Albanaca sa KiM.

Kada razgovaraju to može da donese relaksiranje tenzija, može da donese rad na sprovođenju onoga što je već dogovoreno, kaže Đurić.

„Poznato je da smo mi ti koji imamo mnogo razloga da ono za šta smo se sami izborili, a podsetiću ZSO kao koncept je nešto što je rezultat politike države Srbije što je rezultat politike i Vlade Aleksandra Vučića – uspeli da se izborimo i za to da ZSO kao koncept postane univerzalno prihvaćena i da sada na njenom stvaranju insistiraju čak i predstavnici država koje su priznale jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova“, rekao je Đurić.    

Kako kaže, sutra će biti još jedna prilika da iskažemo našu potrebu i želju da se ono što je dogovoreno ostvari i sprovede i da izrazimo naše uverenje da se samo kroz dijalog mogu rešavati problemi.

Uoči sastanka, Tači je reako da je Priština zainteresovana za novu dinamiku dijaloga.

„Veoma često vidimo velike reči koje idu u različitim pravcima. Pojedini albanski političari izave  jedandan dan nešto tako, onda drugi dan govore o „Velikoj Albaniji“. Hajde da sudimo svima prema delima“, kaže Đurić.

„Osim što smo se borili da naš narod u političkom smislu opstane na KiM, gde Vlada Vučića ima jasne rezultate, gde su i u ekonomskom smislu naši ljudi podržani, gde je država bila prisutna u svim srpskim sredinama, gde je u prethodne dve ili tri godine izgrađeno preko 300 novih kuća i stanova za Srbe, borbom kroz dijalog da se nivo njihovih političkih prava poveća, mi stvaramo pretpostavke za njihov dugoročni opstanak na KiM“, kaže Đurić.

Za razliku od mnogih koji su zapaljivom retorikom, pričamo o stvaranju „Velike Albanije“, pretnjama Srbima na KiM, pretnjama čitavoj Srbiji, idejom stvaranja i tzv. vojske Kosova izazivali latentnu nestabilnost, mi smo kao glavni cilj naše politike uz opstanak našeg naorda na KiM i očuvanje ustavnih postulata, videli očuvanje mira i stabilnosti, kaže Đurić.

Kaže da nikada nije verovao u politiku koja pravi čuvenu uravnilovku koja u istu ravan dovodi i onoga ko napada i onoga ko je napadan i onoga ko udara i onoga ko se brani.  

„Spremni smo da radimo na tome da kroz dijalog sačuvamo mir, stabilnost da se za to izborimo i željno iščekujemo priliku da naša pružena ruka bude prihvaćena a  da to bude i u materijalnom smislu, da narod na KiM vidi tu spremnost“, kaže Đurić.

„Nema šta nisu pokušali da Srbe sa KiM podele, da kupe pojedine političke predstavnike Srba na KiM, ali Srbi na KiM iz izbornog ciklusa u izborni ciklus pokazuju sve veće jedinstvo.

„Za SNS je 2014. godine glasalo 48, već na sledećim izborima 69 odsto, pa sada za predsednika Vučića 80,4 odsto – da bi sada kada je Srpska lista izašla kao jedini stožer okupljanja srpskog naroda na KiM 90 posto Srba  u našoj južnoj pokrajini stalo uz državnu politiku. To govori o velikoj želji Srba da ostanu u organskoj vezi sa državnim institucijama Srbije, da govori i o poverenju u politiki države Srbije“, istakao je Đurić.

Proces formiranja vlade u pokrajini neće biti lak, kaže direktor Kancelarije za KiM.

„Ne mislim da srpski predstavnici treba da u tom procesu zahtevaju bilo šta što se tiče Briselskog dijaloga zato što to Priština i bez koalicionog sporazuma mora da sprovede, ali mislim da je to prilika da se pokaže da Srbi na KiM ne treba da budu samo dekoracija, da treba da  zauzmu neke od najvažnijih političkih funkcija u pokrajini i da njihova reč treba da bude uvažena i poštovana, da budu ravnopravni građani“, zaključio je Đurić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari