Đurić posle sastanka sa Bajdenom: Srbija će nastaviti da bude pouzdan partner međunarodnoj zajednici 1Foto: Instagram / @markodjuric.srb

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden primio je u Beloj kući ambasadora Srbije Marka Đurića, što je Đurić nakon posete objavio na svojim profilima na društvenim mrežama.

Bajden je ugostio je Đurića u Ovalnom kabinetu Bele kuće, a posle „kratkog sastanka“, kako je ovaj susret okarakterisao Glas Amerike, Đurić je podelio sa svojim pratiocima da visoko ceni gest poštovanja predsednika SAD prema Srbiji.

„Imao sam čast i da se upišem u zvaničnu Knjigu gostiju Bele kuće. Visoko cenimo ovaj gest poštovanja prema Srbiji i našim 140 godina dugim odnosima koji poslednjih godina beleže kontinuirani trend rasta u brojnim oblastima“, naveo je Đurić na svom Instagram profilu.

On je izneo i uverenje da će Republika Srbija, kao odgovoran i pouzdan partner svima u međunarodnoj zajednici, nastaviti da dosledno sprovodi politiku regionalne stabilnosti, zalažući se za mir, prosperitet i ekonomski napredak svih građana Zapadnog Balkana.

„Nastavkom marljivog rada na ekonomskom razvoju, reformama, povezivanju i modernizaciji, vraćamo dug sebi, ali i stičemo poštovanje drugih. Kao zemlja okrenuta budućnosti, ali i uz očuvanje svoje tradicionalne suštine, Republika Srbija će, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kao pokretačem brojnih pozitivnih promena u društvu, nastaviti da ostvaruje izuzetne rezultate i izgrađuje odnose i mostove saradnje u međunarodnoj zajednici“, istakao je Đurić.

Ovo je ujedno i prvi sastanak „tet-a-tet“ nekog zvaničnika Srbije sa predsednikom SAD Bajdenom od kada je on stupio na tu funkciju početkom 2021. godine.

Đurić je tokom svog boravka na dužnosti u SAD „žestoko“ lobirao za interese Srbije te je u više navrata pozivao kongresmene SAD da daju podršku Srbiji i vlastima ovde, a u diplomatskim krugovima govori se da se Đurić „pokazao bolje nego što je iko očekivao“.

Čast koju mu je Bajden ukazao pozivom na razgovor očigledno govori u prilog tome, ali smatra se i da je američki predsednik postao mnogo otvoreniji za dijalog sa stranim predstavnicima od kada je počeo sukob u Ukrajini.

Priliku za direktni razgovor sa Bajdenom do sada nije imao čak ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, barem ne od kada je Bajden izabran za predsednika, iako su se sastajali u drugom svojstvu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Bajdenom je razmenijivao pisma, a prvi čovek SAD je Vučića pozvao da učestvuje na Samitu za demokratiju koji je organizovala Bela kuća u novembru prošle godine, ali tek nakon što je Srbija bila „zbunjena“ jer poziv za ovaj događaj nije dobila zbog, kako su tada govorili pojedini analitičari „nedemokratskih tendencija“.

Pre toga, Vučić se sa Bajdenom sastao 2016. godine dok je Vučić bio premijer Srbije, a Bjaden bio na funkciji potpredsednika SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari