Dodik podržao Vučićev stav da će biti "uzdržan" oko teritorijalnog integriteta BiH 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podržao je danas izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će ubuduće biti „uzdržan“ kada je reč o teritorijalanom integritetu Bosne i Hercegovine.

„Ne mislim da BiH treba imati teritorijalni integritet, a da se teritorijalni integritet Srbije ruši tako što će neki iz Sarajeva smatrati da treba rušiti. Smeta im jaka Srbija pod vodstvom Vučića“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ocenio da je BiH pokazala „nekorektan odnos“ u Savetu Evrope, gde je se suzdržala od glasanja povodom članstva Kosova u toj evropskoj instituciji.

„BiH nije priznala Kosovo, a onda u svojim aktivnostima su bili suzdržani kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije“, kazao je Dodik.

Dalje je rekao da je „Radovan Karadžić daleko bolji čovek nego (bošnjački član Predsedništva BiH Denis) Bećirović“.

„Karadžić je daleko bolji čovek nego Bećirović. Šta misli da drži predavanje svakome o životu? Narodna skupština RS je zakonodavni organ RS i ima pravo da donosi odluke. Ona bira sudije. Šta je problem, Bećirović? Ne zanima me“, kazao je Dodik.

Bećirović je ocenio da je jučerašnje usvajanje zaključka parlamenta RS u kojem se pozivaju sudije Ustavnog suda BiH iz srpskog naroda da podnesu ostavke u tom sudu „opasni pokušaj kopiranja antiustavnih metoda“ koje je 1992. godine primenjivao haški osudjenik Radovan Karadžić, tadašnji vođa Srba u BiH.

Dodik je naveo da Bećirović „ne zaslužuje pažnju i nije sigurno taj koji može biti sagovornik u RS“.

„On je u Predsedništvu BiH, tamo je (srpski član Predsedništva) Željka Cvijanović“, kazao je on.

Na pitanje da li će sudija Ustavnog suda BH iz RS Zlatko Knežević ispoštovati odluku Narodne skupštine RS i podneti ostavku, Dodik je odgovorio da to treba pitati Kneževića, ali je napomenuo da ga je na tu funkciju izabrao parlament RS.

„Ustavni sud BiH, koji je pokazao da nije Ustavni, već inkvizicijski sud za Srbe, ne zaslužuje da u njemu budu predstavnici Srpske. Kada se Ustavni sud vrati u okvir ustavnog suda, onda će u njemu biti predstavnik Srba“, ocenio je predsednik RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari