Dodik: Republika Srpska pripada Srbiji 1Foto: Nenda Đorđević/Fonet (arhivska fotografija)

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da se zna šta
Srbi u tom entitetu Bosne i Hercegovine žele – da budu zajedno sa Srbijom i da „RS pripada Srbiji, šta god rekli u Stejt dipertmentu, Briselu“ ili na nekom drugom mestu.

Dodik je, na otvaranju „Dana Srpske u RS“, rekao da je uveren da integracija RS u Srbiju u budućnosti neće doći u pitanje, i da to nije samo san. Ne želim da se odreknem svojih snova da Srbija i RS budu budu jedno, u državnom, političkom i materijalnom smislu, poručio je on.

Ne želim da se odreknem svojih snova da Srbija i RS budu budu jedno, u državnom, političkom i materijalnom smislu. Snove nam ne možete zabraniti da se dešavaju. Ja sanjam to, želim, i radim na tome, poručio je on.

Dodik je preneo da je, od početka manifestacije, uvek razmišljao da li RS treba uopšte da se predstavlja u Srbiji, i da je shvatio „da RS pripada Srbiji, i da ne treba da se predstavlja“.

Kao što smatram i da Srbija pripada nama u RS, jer je to jedno, dodao je on.

Dodik je rekao i da ne smeju da se zaborave ljudi koji su imali viziju stvaranja RS, i pri tom su žrtvovali sebe i porodice“, a sada su „utamničeni zbog velike ideje koja se zove RS“, i precizirao da se radi o Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i mnogim drugim.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu.

Dvojica sagovornika ocenila su da Republika Srbija i Republika Srpska nikada nisu bolje sarađivale i naglasila da očekuju dalji napredak odnosa. Predsednik Dodik, uz zahvalnost za dosadašnju podršku, i u budućnosti očekuje podršku Srbije. On je upoznao predsednika Vučića sa političkom situacijom u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Predsednici Vučić i Dodik saglasili su se da će u narednom periodu još bliže sarađivati na polju ekonomije i infrastrukture, kao i da će timovi Republike Srbije i Republike Srpske početi da rade na sastavljanju Deklaracije o opstanku srpske nacije.

 U Narodnom pozorišti večeras je otvorena manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“

 Skup je pozdravio i patrijarh srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je konstatovao da Drina nije reka koja deli srpski narod, nego most koji ga spaja, što je bilo kroz čitavu istoriju.

On je naglasio da je postojanje RS jedini način da srpski narod ostane na tom prostoru i da je zato jedinstvo sa Srbijom „normalno i sasvim prirodno“.

Želimo mir našem narodu i drugim narodima sa kojima delimo ovo podneblje… Želimo mir i slogu sa svim ljudima dobre volje, osuđeni smo da živimo zajedno, poručio je patrijarh.

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, trajaće sedam dana i odvijaće se u 20 gradova, i na njoj će biti predstavljena privreda, kultura, nauka i sport RS.