DPK predlaže da se prevremeni izbori na Kosovu održe 9. juna, u opoziciji nema saglasnosti 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Demokratska partija Kosova (DPK) predlaže da se prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu održe 9. juna, ali iz Alijanse za budućnost Kosova (ABK) smatraju da određivanju datuma izbora treba da prethodi proces dogovora i da prvo treba razrešiti vladu.

Sekretar DPK Betim Djoši pozvao je da se na sledećoj sednici parlamenta Kosova inicira raspuštanje skupštine, „kako bi zemlja mogla da izađe na izbore“.

Pozvao je na koordinaciju sa drugim opozicionim partijama u tom pogledu, ne želeći da kaže da li će DPK biti taj koji će voditi ovaj proces.

Međutim, predsednik ABK Ramuš Haradinaj se ne slaže sa predlogom DPK za raspuštanje skupštine i traži da se pre razgovora o datumu, stranke usaglase kako će izaći na izbore.

Lider ABK traži i da izborima prethodi razrešenje vlade Kosova, jer predlog DPK u suštini isunjavanje zahteva premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Premijer Kosova kao preduslov za izbore smatra raspuštanje skupštine a ne razrešenje vlade, jer Samoopredeljenje kao najveća stranka neće podržati razrešenje, već samo glasanje o raspuštanju parlamenta.

Prema mišljenju analitičara i poznavalaca ustavnog i izbornog prava u takvoj situaciji treba da „stupi u akciju „predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Kako smatraju, Osmani treba da ostvari ulogu ujedinjenja političkog spektra na Kosovu.

Iz DSK još uvek nema zvaničnog stava o tome kako ići na privremene izbore, iako su pojedini predstavnici ove stranke insistirali da izborima prethodi izglasavanje nepoverenja vladi Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari