Dragana Rakić: Sa Čupićem ćemo lično razgovarati 1foto FoNet Zoran Mrđa

“Demokratska stranka je uvek otvorena za dogovor i razmatranje svakog smislenog predloga koji doprinosi rušenju autokratskog režima Aleksandra Vučića. Sa uvaženim profesorom Čedomirom Čupićem lično ćemo razgovarati o njegovom  predlogu kako organizovati budući opozicioni rad i borbu za uređeno demokratsko društvo”, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika DS-a , komentarišući Čupićev predlog kao prelazno rešenjje do novih beogradskih izbora.

Rakićeva podseća da DS već ima svoj Građanski demokratski klub u okviru kojeg se debatuje, razmenjuju informacije, razmatraju različiti predlozi sa izuzetnim ljudima, intelektualcima, stručnjacima, umetnicima, koji nisu članovi Demokratske stranke. Svi oni svojim znanjem i iskustvom, ali i dobrom voljom, mogu i žele da pomognu DS u definisanju stranačkih politika i, uopšte, zajedničkoj političkoj borbi protiv autokratskog režima Aleksandra Vučića.

“Uvaženi profesor Čedomir Čupić je jedan od članova našeg Građansko demokratskog kluba tako da ćemo o njegovom predlogu razgovarati sa njim lično na našim sastancima. Osim toga, u Političkom savetu naše stranke nalaze se takođe nestranačke ličnosti. Svi oni su za Demokratsku stranku, uslovno rečeno, neka vrsta građanskog nadzora. Podrazumeva se da onda ne možemo biti protiv toga da nešto slično formiramo i na nivou čitave opozicije. Naprotiv, spremni smo da naše iskustvo sa takvim načinom rada uvek podelimo sa svima u opoziciji kako bismo iskoristili ono najbolje iz takvog modela, a izbegli neke zamke i slabosti koje smo već prošli” , objašnjava sagovornica Danasa.

Ona podseća da DS sve vreme ponavlja da formula uspeha u borbi protiv režima Aleksandra Vučića u sebi neizostavno sadrži jedinstvo opozicionih političkih organizacija, sindikata, građanskih inicijativa i svih pojedinaca koji iskreno žele smenu sadašnje vlasti i jednu drugačiju, bolju, uređenu, pravednu i pravnu državu Srbiju.

“Rezultati nam daju za pravo. Kada smo se ujedinjavali, okupljali, udruživali, uvek je rasla i podrška građana. I obrnuto – kad smo se svađali, delili, merili čiji je rejting veći i ko je među nama najjači, ekpresno smo tu podršku gubili. Ponovljeni izbori na pojedinim biračkim mestima u Beogradu to takođe dokazuju.”, zaključuje Rakićeva.

Čupić je predložio formiranje zajedničkog tela opozicionih stranaka i nestranačkih ličnosti koji nemaju političke ambicije. To telo bi definisalo zajedničke zahteve opozicije, ali i radilo na smanjenju nesuglasica među opozicijom. Od toga kakvi budu uslovi zavisiće i rezultat, odnosno da li će ideološki bliske opozicione stranke moći da formiraju vlast ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari