Dragomir Anđelković: Preteruju i Čanak i Trifunović 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Sagovornici Danas različito komentarišu polemiku Sergeja Trifunovića i Nenada Čanka o tome ko je zaista opozicija.

Dragomir Anđelković, politički analitičar

Očito se u Srbiji vodi više borbe među raznim opozicionim faktorima ko će biti centar okupljanja u budućnosti i ko će imati značajniju ulogu na političkoj sceni, nego što se vodi borba između vlasti i opozicije. Mnogi koji su protiv vlasti znaju da time ništa ne mogu da postignu, pa pokušavaju da se na drugačiji način pozicioniraju. S druge strane neki pokušavaju da nađu svoje mesto pod suncem većom saradnjom sa vlastima. U ovom slučaju preteruju i Čanak i Trifunović, često idu u krajnost kako bi se uzburkala javnost i pridobile simpatije.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar

Polemika je potpuno nepotrebna. Destimuliše opozicione birače, jer stvara sliku o nepomirljivim suprotnostima na opozicionoj sceni. S druge strane, sigurno je da ova dvojica lidera vode otvoreni rat oko nekih delova opozicionog biračkog tela, tako da nije neočekivana. A ako govorimo o odnosu vlast – opozicija, ovakve polemike su za vlast jako dobra vest, jer dok se opozicionari između sebe svađaju, vlast može da zumira njihove polemike, menja fokus u javnosti i stalno prikazuje opoziciju kao svađalačku i jalovu, jer se guši u sopstvenim sukobima.

Đorđe Vukadinović, poslanik i urednik Nove srpske političke misli

Iskreno govoreći, ne mogu da odobrim ton Trifunovićevog obraćanja, bez obzira na sve razumevanje za taj njegov nekonvencionalni pristup.

Duško Radosavljević, politikolog iz Novog Sada

To je veoma loše i nije dostojno učesnika u javnom i političkom životu. Ta cela priča ko će koga dočekati kojom uvredom je jako ružna. Na tome se ne može graditi ni kultura protesta, niti kultura opozicionog delovanja. Ukoliko smatramo da na protestima trebamo da budemo prostačkiji od vladajuće koalicije, onda nemamo razloga da zamenimo istu tu koaliciju. Ako misliš da politički treba da „zapljuneš“ protivnika, onda ne vidim zašto bi ti se verovalo da ćeš biti dobar i da ćeš se boriti za modernu Srbiju, u ovom slučaju za modernu Vojvodinu. To može biti zanimljivo onima koji gledaju Šešelja, ali to nije politika i neće doprineti podizanju rejtinga ni jedne ni druge političke opcije; jedino može da šteti obojici. Takvo ponašanje baca ljagu na građanske proteste, koji treba da pokažu uljuđeno lice Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari