Dragoslav Šumarac novi predsednik beogradskog odbora Tadićeve SDS 1Printskrin Tviter /SDS

Dragoslav Šumarac novoizabrani je predsednik beogradskog odbora Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, dok je potpredsednik advokat Aleksandar Ivanović, objavljeno je na Tviter nalogu SDS.

Politička biografija Dragoslava Šumarca je bogata, bio je član Demokratske stranke gotovo od njenog obnavljanja i u njoj je prešao mnoge lestvice.

Bio je predsednik Gradskog odbora DS Beograd, v. d. Resornog odbora građevina, urbanizam, saobraćaj, infrastruktura, a za potpredsednika DS izabran je na izbornoj Skupštini 2018.

Nedugo zatim inicirao je sazivanje vanredne izborne skupštine DS 2020. godine, tvrdeći da nije pučista već da samo želi da se uvede red u DS.

„Ova izborna skupština nije uperena i nije zahtev za smenu Zorana Lutovca i aktuelnog rukovodstva, već jedan apel da se na demokratski način rešavaju problemi u stranci“, naveo je tada Šumarac, a onda je nakon vanredne sednice obznanio da je Lutovac smenjen.

Lutovac je opstao, a Šumarac je zajedno sa isključenim članovima DS i Branislavom Lečićem formirao pokret Demokrate Srbije. Nisu opstali kao pokret, pa su se 2022. godine utopili u SDS i Šumarac je postao deo tog novog rukovodstva.

Na predsedničkim izborima u aprilu 2022. Šumarac je bio predsednički kandidat nepunih dvanaest sati.

Kako je iznenada prihvatio ponudu Borisa Tadića, lidera SDS, da bude predsednički kandidat koalicije „Ajmo, ljudi“, tako je iznenada i odustao od predsedničke trke, pravdajući se da je to zbog izostanka potpune podrške svih koalicionih partnera i prekratkog roka za skupljanje potpisa.

Šumarac se i dva puta za dvanaest sati zahvalio Tadiću na ukazanom poverenju i razumevanju, ali je pozvao i sve da daju svoj glas listi „Boris Tadić – Ajmo, ljudi“ na predstojećim republičkim izborima.

Kandidujući Šumarca dan pre isteka roka za podnošenje kandidature Republičkoj izbornoj komisiji SDS je tada navela da je on kandidat proevropske orijentacije i da je ceo svoj politički život posvetio ideji moderne evropske Srbije i strateškog cilja učlanjenja Srbije u Evropsku uniju.

Na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici Beogradskog odbora SDS-a, kako je objavljeno na Tviter nalogu stranke, govorila je i naša poznata dramska umetnica Vida Ognjenović, ranije takođe istaknuta članica DS, koja se založila da se hitno preduzmu mere protiv devastiranja gradskog jezgra i arhitektonskog nasleđa Beograda.

Podsetimo, na političkoj sceni se očekuje i da će se najkasnije do leta 2024. održati vanredni beogradski izbori, moguće spojeni sa redovnim lokalnim, a i vanrednim parlamentarnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari