Delegacija Argentine podržala je juče pred Međunarodnim sudom pravde stavove Srbije da secesija Kosova predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava i preti da uruši uspostavljeni međunarodni poredak, poručujući da se budućnost jedne države ne može graditi na taj način.

S druge strane, od predstavnika Nemačke, Saudijske Arabije i Albanije, koje su među prvima priznale kosovsku nezavisnost, čulo se da „secesija Kosova nema ništa s međunarodnim pravom, jer ono ne reguliše secesiju, pa secesija nije zabranjena“.

Susana Ruis Čeruti, šefica argentinske delegacije, upozorila je da će savetodavno mišljenje Suda imati mnogo dalekosežnije posledice od uticaja na pitanje Kosova. Ona je istakla da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u saglasnosti s međunarodnim pravom, da narušava teritorijalni integritet Srbije i posebno se osvrnula na kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Predstavnica Argentine je ocenila da je jednostrana deklaracija nezavisnosti nastala u „koordiniranoj akciji privremenih institucija na Kosovu i država koje su ih u tome podržale“.

Pravni savetnik u Saveznoj kancelariji spoljnih poslova Nemačke Suzan Vasum-Rajner predložila je sudijama da slučaj Kosova tretiraju i cene kroz princip efektiviteta, odnosno stanja na terenu. Ona je navela da jednostrana deklaracija nezavisnosti nije u suprotnosti s međunarodnim pravom, Rezolucijom 1244, niti narušava princip teritorijalnog integriteta jer je ona bila samo „jedan korak napred naroda Kosova, koji ima specifičnu istoriju i okruženje“.

Govoreći u ime delegacije Albanije, profesor Joćen Frovein izjavio je da secesija Kosova „nema ništa s međunarodnim pravom“, niti međunarodno pravo ima šta da kaže o deklaraciji nezavisnosti, napominjući da većina zemalja UN nije izrazila želju da učestvuje u raspravi povodom savetodavnog mišljenja. Prema njegovim rečima, secesija nije povredila ni Rezoluciju 1244, pošto taj dokument nije isključio mogućnost da do nje ipak dođe, mada se, kako je naveo, u vreme donošenja rezolucije niko nije nadao da pregovarački proces neće uspeti.

Njegov kolega profesor Teri Gil kazao je da bi Srbija mogla da vrati Kosovo samo silom i branio pravo naroda na samoopredeljenje uz tvrdnju da je narod Kosova „konstitutivni narod“, što je, kako je naglasio, „činjenica priznata međunarodnim dokumentima i u međunarodnim institucijama, počev od pregovora u Rambujeu 1998-1999“.

U ime delegacije Saudijske Arabije govorio je ambasador te države u Holandiji Abdulah Alšagrud, koji je izrazio podršku secesiji Kosova, koju je ocenio kao saglasnu s međunarodnim pravom.

Tadić bez prognoza

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče u Prokuplju da će odluka MSP biti dominantno na terenu prava, a ne na terenu politike. „Ja sam ovde da radim, ne da prognoziram“, rekao je Tadić. „Moj posao je da sve učinim kako bi se napravila atmosfera u međunarodnoj javnosti u kojoj je Srbija konstruktivan činilac, nezaobilazan faktor mira i stabilnosti na prostoru jugoistočne Evrope“, rekao je Tadić. U tim okolnostima, objasnio je on, odluka MSP će biti dominantno na terenu prava, a ne na terenu politike.

Zamenik šefa pravnog tima Srbije Saša Obradović okarakterisao je kao izvanredno izlaganje pred MSP predstavnice Argentine Suzane Ruis Čeruti. Što se tiče stavova Albanije, Nemačke i Saudijske Arabije da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, Obradović je ocenio da je razvoj događaja očekivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari